Пиле с картофиПиле лютикаПиле печеноПиле със зеленчуциПиле с ориз и къри |
Пиле с картофи
Необходими продукти:
1 охладено пиле ( 1.2-1.5 кг)
1 кг картофи
1 морков
сол на вкус
3-4 зрънца черен пипер
1-2 бр. дафинов лист
1-2 скилидки чесън по желание
стръкче пресен розмарин (прясна чубрица или мащерка), или свежа подправка по ваш избор.
30 мл олио
80-100 мл вода
Обща сума на продуктите – около 7.5 лева
Начин на приготвяне:
Измийте пилето, и го помажете отвътре и отвън със сол. Сипете мазнината в Crock-Pot-а. Ако ползвате пресни картофи, изберете по-дребни картофи, измийте ги добре, не ги белете и ги оставете цели. Старите картофи ги измийте, обелете и нарежете на едро. Сложете ги в уреда за бавно готвене. Поставете пилето с гърдите надолу върху картофите, прибавете обеления, и нарязан на по-едро морков, стръкчето розмарин (прясна чубрица или мащерка), скилидките чесън, дафиновия лист, и черния пипер на зърна. Изсипете 80-100 мл вода. Ако ползвате друг вид прясна подправка (магданоз, копър, риган, босилек, кориандър и др.) я оставете за накрая.
Включете Crock-Pot-а на "L/LOW" (ниска температура) за 5 часа, или за 3.5 часа на "LL/HIGH" (висока темп.).
Преди да сервирате, поръсете порциите с прясна подправка по ваш избор и вкус.
Пиле лютика
Необходими продукти:
1 охладено пиле (1.2-1.5 кг) или 4 пилешки бутчета (около 1 кг)
2 средни глави (около 350 гр) кромид лук
Печена белена чушка – 200 гр
Домати (може консерва – 400 гр или пресен белен – 600-700 гр)
По желание - печен патладжан (от консерва или пресен)
Сол на вкус
3-4 зрънца черен пипер
1 бр. дафинов лист
3-4 скилидки чесън по желание
Люта чушка или лют червен пипер на вкус
Захар
1 вр. магданоз
30 мл олио
50 мл вода
Обща сума на продуктите – около 9.50 лева (без патладжана)
Технология на приготвяне:
Обелете и нарежете лука на едри полумесеци и ги сложете в Crock-Pot-а. Прибавете чушките, патладжана и домата (белен и нарязан на едро, ако е пресен или от консервата). Овкусете със сол и щипка захар, за да минимизирате киселината на доматите.
Добавете лютата чушка или червен пипер, чесън, дафинов лист и черен пипер.
Прибавете олио и разбъркайте. Поставете бутчетата или пилето, нарязано на порции, добавете 50 мл вода и включете Crock-Pot-а на "L/LOW" (ниска температура) за 6 часа, или за 4.5 часа на "LL/HIGH" (висока темп.).
Преди да сервирате, поръсете порциите обилно с нарязан магданоз.
Печено пиле
Необходими продукти:
1 охладено пиле (1.2-1.5 кг), или 4 пилешки бутчета (около 1 кг).
Сол на вкус
Подправки по избор (3-4 зрънца черен пипер, мащерка, риган, розмарин и др.)
1 бр. дафинов лист
30 мл олио (или краве масло)
Обща сума на продуктите – около 6.50 лева
Технология на приготвяне:
Измийте пилето, след това го помажете (отвътре и отвън) със сол и масло (ако ползвате. В противен случай - изсипете олиото на дъното на Crock-Pot-а). Поставете пилето с гърдите надолу (или пилешките бутчета) в уреда.
Прибавете подправки.
Включете крок-пот на "L/LOW" (ниска температура) за 5 часа, или за 3.5 часа на "LL/HIGH" (висока темп.).
Поднесете на порции със свежа салата или гарнитура по избор.
Пиле със зеленчуци
Необходими продукти:
1 охладено пиле (1.2-1.5 кг), или 4 пилешки бутчета (около 1 кг).
1 глава кромид лук
2 моркова
1 гл. целина (около 150 гр.)
1 бр. тиквичка
1 бр. патладжан
2 – 3 средно големи картофа
1 домат пресен (около 200 гр)
Прясна червена и зелена чушка – по 1 бр.
2 скилидки чесън
1 връзка магданоз
Сол на вкус
Подправки по избор (3-4 зрънца черен пипер, мащерка, риган, розмарин и др.)
1 бр. дафинов лист
1 чаена лъжица червен пипер
50 мл олио
Обща сума на продуктите – около 8.50 лева
Технология на приготвяне
Измийте и почистете всички зеленчуци. Нарежете ги на едри кубчета. Поставете ги в Crock-Pot-а. Прибавете червен пипер, подправки и олио.
Разбъркайте.
Прибавете измитото, почистено и помазано със сол пиле, нарязано на порции или помазаните със сол бутчета.
Прибавете 50 мл вода.
Включете крок-пот на "L/LOW" (ниска температура) за 7 часа, или за 5 часа на "LL/HIGH" (висока темп.).
Пиле с ориз и къри (или куркума)
Необходими продукти:
1 охладено пиле (1.2-1.5 кг), или 4 пилешки бутчета (около 1 кг).
300 гр. ориз (препоръчително е да ползвате бланширан ориз)
сол на вкус
1 чаена лъжичка куркума (или две чаени лъжички къри по ваш избор)
1 морков
1 глава кромид лук
Ако не ползвате къри или куркума, подправете с дафинов лист и черен пипер на зърна (4-5)
60 мл олио (или краве масло)
Обща сума на продуктите – около 7.50 лева
Технология на приготвяне
Измийте ориза със студена вода и го отцедете добре. Нарежете лука на ситно и настържете моркова фино (или ги сложете заедно в универсална резачка за зеленчуци - чопер и ги нарежете на ситно).
Поставете нарязаните зеленчуци с измития ориз в Crock-Pot-а. Измийте месото, нарежете пилето на порции и ги намажете със сол. Поставете пилето или бутчетата вCrock-Pot. Прибавете подправки и олио.
Ако в указанието на производителя върху опаковката на ориза пише 3 части вода към една част ориз, сложете 2.5 части вода на една част ориз, или с случая – 750 мл вода. Като цяло, намалете водата с 20% спрямо указаната от производителя на ориза.
Включете крок-пот на "L/LOW" (ниска температура) за 4.5 часа, или за 3.5 часа на "LL/HIGH" (висока темп.).