Общи съвети преди да започнем да готвим с Crock-Pot:
Сложете продкутите и включете крокпот да работи достатъчно време преди момента, в който смятате да се храните.
Включете крокпота сутрин на "low" и ще имате вкусна вечеря.
Включете крокпота сутрин на "high" за вкусен обяд.
Ползвайте програмируемия модел Crock-Pot® 5.7 L Sauté, сложете продуктите, настройте желаните часове за работа, и след като времето за приготвяне изтече, уредът сам ще премине в режим на подгряване, и храната ще ви чака топла, когато сте готови.
Гответе винаги при затворен капак.» Ако приготвяте рецепта, непригодена за крокпот, винаги прибавяйте по-малко количество вода, за повече информация, посетете нашите "Въпроси и отговори".
Запомнете – течностите не "извират" както в традиционното готвене. Обикновено след готвенето ще имате по-скоро повече вода, отколкото по-малко.
Готвенето в крокпот се извършва в "една стъпка"; много от етапите в обичайната рецепта могат да се прескочат. Просто добавете всички съставки наведнъж в съда за готвене, добавяйки течностите накрая, и оставете да се готви в продължение на 8 – 10 часа.
В крокпот зеленчуците не се разваряват, за разлика от обикновеното варене на котлон или във фурна. Следователно може да сложите всичко в Crock-Pot® Slow Cooker наведнъж.
Мляко, сметана, млечни продукти – винаги добавяйте в последния час от готвенето.
Може ли Crock-Pot да работи без наблюдение?
Уредите Crock-pot са уреди със самостоятелно електрозахранване, предназначени да работят продължително време, без да бъдат наблюдавани и обслужвани. За разлика от повечето кухненски уреди Crock-pot са създадени да работят без надзор, веднъж поставили храната в него, включваме уреда и можем да отидем на работа, да излезем от в къщи, и да се занимаваме с каквото желаем. След приключване на готвенето Crock-pot поддържа ястието топло и готово за консумиране в продължение на няколко часа. В случаи, когато се планира дълго време ястието да се поддържа топло в крокпот, е препоръчително малко да се намали времето за готвене за да избегнем преваряване.
Каква е разликата между температурните режими "LOW" и "HIGH"?
И двата температурни режима достигат еднаква температура при готвене, но скоростта на нагряване е различна. За получаване на отлични вкусови качества, сочност и крехкост времето за приготвяне на ястието зависи от вида и теглото на месото и останалите продукти. Повечето ястия могат да се приготвят и при двата режима.
Колко време обикновено продължава готвенето с Crock-Pot®?
За да започне яденето да къкри (при около 100ºC) са необходими 7-8 часа при нискотемпературния и 3-4 часа при високотемпературния режим.
Как да преизчисля времето за готвене в двата температурни режима?
По-долу е дадена таблица със сравнителни времена за готвене в двата режима, в часове:
HIGH (Високо/ч.) | LOW (Ниско/ч.) |
3 | 7 |
4 | 8 |
5 | 9 |
6 | 10 |
7 | 11 |
8 | 12 |
Не се препоръчва преизчисляване на време, което е по-малко от 7-8 часа на нискотемпературния режим и 3-4 часа на високотемпературния режим.
Колко време отнема приготвянето на ястия с различни по вид продукти и тегло?
Месо | Тегло | Готвене на "LOW" режим | Готвене на "HIGH" режим |
Свинско* | 2.5-3 кг | 9 ½ часа | 7 ½ часа |
Свинско филе | 1.5 кг | 6 часа | 5 часа |
Птиче** | 2.5-3 кг | 7 ½ часа | 6 ¼ часа |
Телешко | 1.5 кг | 8 часа | 5 ¾ часа |
Месо/ яхния | 1.5 кг | 6 часа | 4 ¾ часа |
Риба*** | 1 кг | 3 ½ часа | 1 ½ часа |
Забележка: Всички времена са приблизителни. Точното време зависи от конкретното месо (количеството тлъстина), вида на останалите продукти, големината на парчетата при нарязване, и нивото на запълване на съда за готвене.
*Свински бут или плешка
**Цяло пиле, пуешки гърди
***Ако рибата се прибави след завиране, ще са необходими 15-30 мин за приготвянето й.
Колко запълнен да е съда при готвене с Crock-Pot®?
Оптимално е готвене при запълненост на съда от ½ до ¾ от обема.
Изпарява ли се водата при готвене с Crock-Pot®?
При готвене с Crock-Pot® се наблюдава много малко изпарение на течността от съда. Ако приготвяте супа, задушено или сос от традиционна рецепта, която не е адаптирана за бавно готвене – намалете количеството течност. При необходимост в последствие може да се добави допълнително бульон или течност, ако ястието е гъсто.
Може ли да се отваря капака по време на готвене, или да се разбърква ястието?
Поради спецификата на готвене с Crock-Pot® не се налага ястието да се разбърква, освен ако не е изрично указано в рецептата. При отваряне на капака се губи голяма част от топлината и това удължава необходимото време за приготвяне на гозбата. Затова избягвайте да отхлупвате капака.
Може ли да се претопля яденето в Crock-Pot®?
Това не е препоръчително. Но керамичният съд за готвене може да се използва в микровълнова печка и във фурна до 200 ºC, за да се притопли ястието. Голяма част от приготвените храни имат все така отличен вкус и на следващия ден, защото отделните съставки и продукти са се смесили и са оформили един цялостен, богат вкус.
Трябва ли да се запържва или задушава предварително месото?
Някои от нас предпочитат да слагат месото да се готви директно в Crock-Pot®, но ако Вие решите да го запържите или задушите преди това – имате право, тъй като по този начин не само се отделя излишната мазнина, която иначе би попаднала в съда за готвене, но и самото месо придобива неповторим вкус и аромат.
Струва ми се, че ястието се готви твърде бързо, какво да правя?
Ако готвите на високотемпературния режим и ястието се е готвило по-малко от 5-6 часа, тогава превключете на нискотемпературния режим, за да забавите процеса на приготвяне.
Каква е разликата между крокпот и "slow cooker"?
Crock-Pot® е марката, която е наложила първите уреди за бавно готвене в САЩ през 1971 г. и до ден днешен компанията е лидер в сектора и предлага разнообразие от модели с различни размери, вградени и програмируеми функции.