Как да сготвим лесно и бързо в крокпот?

Общи съвети преди да започнем да готвим с Crock-Pot:

Сложете продкутите и включете крокпот да работи достатъчно време преди момента, в който смятате да се храните.

Включете крокпота сутрин на "low" и ще имате вкусна вечеря.

Включете крокпота сутрин на "high" за вкусен обяд.

Ползвайте програмируемия модел Crock-Pot® 5.7 L Sauté, сложете продуктите, настройте желаните часове за работа, и след като времето за приготвяне изтече, уредът сам ще премине в режим на подгряване, и храната ще ви чака топла, когато сте готови.

Гответе винаги при затворен капак.» Ако приготвяте рецепта,  непригодена за крокпот, винаги прибавяйте по-малко количество вода, за повече информация, посетете нашите "Въпроси и отговори".

Запомнете – течностите не "извират" както в традиционното готвене. Обикновено след готвенето ще имате по-скоро повече вода, отколкото по-малко.

Готвенето в крокпот се извършва в "една стъпка"; много от етапите в обичайната рецепта могат да се прескочат. Просто добавете всички съставки наведнъж в съда за готвене, добавяйки течностите накрая, и оставете да се готви в продължение на 8 – 10 часа.

В крокпот зеленчуците не се разваряват, за разлика от обикновеното варене на котлон или във фурна. Следователно може да сложите всичко  в Crock-Pot® Slow Cooker наведнъж.

Мляко, сметана, млечни продукти – винаги добавяйте в последния час от готвенето.


Може ли Crock-Pot да работи без наблюдение?

Уредите Crock-pot са уреди със самостоятелно електрозахранване, предназначени да работят продължително време, без да бъдат наблюдавани и обслужвани. За разлика от повечето кухненски уреди Crock-pot са създадени да работят без надзор, веднъж поставили храната в него, включваме уреда и можем да отидем на работа, да излезем от в къщи, и да се занимаваме с каквото желаем. След приключване на готвенето Crock-pot поддържа ястието топло и готово за консумиране в продължение на няколко часа. В случаи, когато се планира дълго време ястието да се поддържа топло в крокпот, е препоръчително малко да се намали времето за готвене за да избегнем преваряване.


Каква е разликата между температурните режими "LOW" и "HIGH"?

И двата температурни режима достигат еднаква температура при готвене, но скоростта на нагряване е различна. За получаване на отлични вкусови качества, сочност и крехкост времето за приготвяне на ястието зависи от вида и теглото на месото и останалите продукти. Повечето ястия могат да се приготвят и при двата режима.


Колко време обикновено продължава готвенето с Crock-Pot®?

За да започне яденето да къкри (при около 100ºC) са необходими 7-8 часа при нискотемпературния и 3-4 часа при високотемпературния режим. 


Как да преизчисля времето за готвене в двата температурни режима?

По-долу е дадена таблица със сравнителни времена за готвене в двата режима, в часове:

HIGH

(Високо/ч.)

LOW

(Ниско/ч.)

4

8

5

9

6

10

7

11

8

12

Не се препоръчва преизчисляване на време, което е по-малко от 7-8 часа на нискотемпературния режим и 3-4 часа на високотемпературния режим.


Колко време отнема приготвянето на ястия с различни по вид продукти и тегло?

 

Месо

Тегло

Готвене на "LOW" режим 

Готвене на "HIGH" режим 

Свинско*

2.5-3 кг

9 ½ часа

7 ½ часа

Свинско филе

1.5 кг

6 часа

5 часа

Птиче**

2.5-3 кг  

7 ½ часа

6 ¼ часа

Телешко

1.5 кг

8 часа

5 ¾ часа

Месо/  яхния

1.5 кг

6 часа

4 ¾ часа

Риба***

1 кг

3 ½ часа

1 ½ часа

 

Забележка: Всички времена са приблизителни. Точното време зависи от конкретното месо (количеството тлъстина), вида на останалите продукти, големината на парчетата при нарязване, и нивото на запълване на съда за готвене.

*Свински бут или плешка

**Цяло пиле, пуешки гърди

***Ако рибата се прибави след завиране, ще са необходими 15-30 мин за приготвянето й.


Колко запълнен да е съда при готвене с Crock-Pot®?

Оптимално е готвене при запълненост на съда от ½ до ¾ от обема.


Изпарява ли се водата при готвене с Crock-Pot®?

При готвене с Crock-Pot® се наблюдава много малко изпарение на течността от съда. Ако приготвяте супа, задушено или сос от традиционна рецепта, която не е адаптирана за бавно готвене – намалете количеството течност. При необходимост в последствие може да се добави допълнително бульон или течност, ако ястието е гъсто.


Може ли да се отваря капака по време на готвене, или да се разбърква ястието?

Поради спецификата на готвене с Crock-Pot® не се налага ястието да се разбърква, освен ако не е изрично указано в рецептата. При отваряне на капака се губи голяма част от топлината и това удължава необходимото време за приготвяне на гозбата. Затова избягвайте да отхлупвате капака.


Може ли да се претопля яденето в Crock-Pot®?

Това не е препоръчително. Но керамичният съд за готвене може да се използва в микровълнова печка и във фурна до 200 ºC, за да се притопли ястието. Голяма част от приготвените храни имат все така отличен вкус и на следващия ден, защото отделните съставки и продукти са се смесили и са оформили един цялостен, богат вкус.


Трябва ли да се запържва или задушава предварително месото?

Някои от нас предпочитат да слагат месото да се готви директно в Crock-Pot®, но ако Вие решите да го запържите или задушите преди това – имате право, тъй като по този начин не само се отделя излишната мазнина, която иначе би попаднала в съда за готвене, но и самото месо придобива неповторим вкус и аромат.


Струва ми се, че ястието се готви твърде бързо, какво да правя?

Ако готвите на високотемпературния режим и ястието се е готвило по-малко от 5-6 часа, тогава превключете на нискотемпературния режим, за да забавите процеса на приготвяне.


Каква е разликата между крокпот и "slow cooker"?

Crock-Pot® е марката, която е наложила първите уреди за бавно готвене в САЩ през 1971 г. и до ден днешен компанията е лидер в сектора и предлага разнообразие от модели с различни размери, вградени и програмируеми функции.