10 златни съвета за бавно готвене

Дата: 2012-05-03

 

Използването на уреди за бавно готвене добавя нови перспективи в ежедневното приготвяне на вкусна и здравословна храна за семейството. За да използваме в максимална степен възможностите, които ни предоставят тези модерни уреди е добре да имаме предивид следните 10 златни съвета за бавно готвене:

 

1. Предварително запържване на  месото. По тази точка има усилени дебати дали предварителното запържване допринася за по-добрия вкус на месото. Ако се притеснявате за бактериите  - при готвенето  те ще бъдат унищожени гарантирано, защото уредите са проектирани да работят при температури, при които вредните бактерии се унищожават, но от друга страна се запазват повече полезни съставки в храната.  Ако рецептата не го изисква – то това е въпрос на личен избор. Можете да експериментирате и сравните разликите, по примера на Jamie Oliver който след като опитал приготвената по двата начина Яхния с телешко предпочита бавно готвене без да запържва месото предварително. А майстор Валери Нешов пък предпочита предварително да "обработи" месото, преди за го сложи в Crock-Pot.

2. Сотиране и задушаване на зеленчуците. Предварителната обработка на зеленчуците заедно с подходящи за тях подправки може да подобри общия вкус на ястието, но отново изборът е въпрос на личен вкус или според предписанието на рецептата. Зеленчуците ще са отлично приготвени и без да ги подлагате на предварителна обработка.

3. Готвене на по-жилавите парчета месо на по-ниска температура.  За да компенсирате наличието на по-голямото количество съединителна тъкан изберете режим на готвене с по-ниска температура като увеличите времето за готвене ( 1 час в режим High се равнява приблизително на 2 часа готвене при режим Low).

4. Наполовина по-малко течности се използват при бавно готвене, спрямо същите ястия , приготвени по традиционни начини – на котлон или фурна. Факт е, че течностите при бавно готвене не се губят, и за да избегнете приготвянето на много водни ястия намалете количеството течности (вода, бульон, доматен сок, вино и др.) наполовина.

5. Птичите меса се приготвят по-бързо от червените меса,  но все пак имайте предвид специфични особености като големината на парчетата, запълнеността на съда и качествата на самото месо. Таблица с приблизителни времена на бавно готвене можете да видите тук.

6. Кореноплодните зеленчуци се готвят най-добре нарязани на малки парчета.  Интересен факт е, че те имат нужда от повече време за готвене, отколкото месото например. Затова за препоръчване е те да бъдат нарязани на парчета не по-големи от 2.5 см в диаметър. По този начин сложени едновременно месото и зеленчуците стават готови по едно и също време, което е голямо удобство.

7. По-нежните и листните зеленчуци се добавят накрая.  Зеленчуците с високо водно съдържание (зелен боб, грах, чушки, тиквички и др.) е за препоръчване да се добавят последните 30-ина минути от готвенето.

8. Да се избягва отхлупването на съда. Имайте предвид, че всяко едно отхлупване понижава температурата и увеличава времето на готвене с 20 минути. Така че, повдигайте капака най-вече при добавяне на допълнителни продукти/ подправки и при финалната проверка за готовност на ястието. С натрупване на опит все по-радко ще имате нужда да отхлупвате капака, защото привиквате с този начин на готвене.

9. Оптимално е съдът при готвене да е запълнен между 1/2 и 2/3 от обема. Не препълвайте съда, защото това намалява топлинната ефективност на уреда.

10. Не се препоръчва претоплянето на ястието в съда на уреда. След като вече е било охладено, използвайте друг начин да затоплите яденето.

Като за начало е добре да следвате тези прости съвети. С течение на времето ще трупате все повече успешни рецепти за вкусни ястия и дори ще пожелаете да експериментирате сами!