Kак да приготвим костен бульон у дома

Kак да приготвим костен бульон у дома? 

Това е много стара съставка, която си проправи път към нашето съвремие. Рецептите за костен бульон заляха социалните медии и кафета. По големите градове по света се появиха ресторанти, които специализират в неговата направа. 

Но какво точно представлява костния бульон и защо трябва да започнете да готвите с него? Разгледахме всичко много подробно тук:

Какво представлява костният бульон?

Костния бульон е вкусен и пълен със полезни вещества бульон, който се получава от варене на различни печени предварително кости във вода за продължителен период от време 10-14 часа или денонощие. Полученият бульон е много ароматен и може да се използва в множество ястия. 

Защо трябва да готвим с костен бульон?

Не само че има много богат вкус, който става основа за много ястия, но е също така и пълен с витамини, минерали и други добри за вас съставки. Костния бульон е с високо съдържание на протеини, като в същото време желатина в костите подпомага храносмилането. Съдържа също колаген и глицин, които помагат за доброто здраве на кожата. Вярва се, че високото съдържание на минерали засилва имунната система и помага за вашето костно здраве. При всички тези ползи от костния бульон, не бихте изхвърлили отново пилешки или телешки кости!

 

 

Костния бульон има високо съдържане на хранителни вещества.

 

Как да приготвим костен бульон? 

Костния бульон е много лесен за приготвяне в домашни условия. Обикновено се приготвя от телешки кости, но бихте  могли да използвате и други животински кости. За най-добра концентрация на полезни вещества и най-добър вкус, използвайте кости от  различни части на животното и ако е възможно ги набавяйте от екологично-чисти ферми. На последно място, трябва да отбележим, че костния бульон можете да съхранявате в хладилни за около седмица, като останалия може да бъде замразен.

Как да запазите бульона за по-дълго време в хладилник или фризер очаквайте в следващата статия.

 

Основен бульон от телешки кости

 

Съставки: 

  • 2 кг телешки кости
  • 4 с.л. зехтин 
  • 2 ч.л. сол 
  • 2 ч.л. черен пипер
  • 2 скилидки чесън или 1 ч.л. чесън на прах 
  • 3 листа дафинов лист 
  • 2 с.л. ябълков оцет

 

Инструкции:

 

Разпръснете костите в тавичка за печене, намажете ги със зехтина. Печете ги във фурна за час на 200 градуса по целзий, като половин след печенето ги обърнете. След това, поставете изпечените кости в уред за бавно готвене Crock-Pot (препоръчваме някой от по-големите модели за максимално количество бульон - например, Crock-Pot 5.7l. Digital или Crock-Pot 6l. Duraceramic Saute) Сложете вода в съда, така че костите да са покрити добре. Добавете солта, пипера, чесъна, дафиновия лист и ябълковия оцет. Включете Crock-Pot на степен "HIGH" за първите няколко (1-2 часа), след което превключете на степен "LOW" за още минимум 12 часа, като можете да продължите да готвите до 24 часа за още по-добър вкус. Ако готвите в Crock-Pot, нагласяте таймера на максималното време за готвене, което е 20 часа и след изтичането им, включвате за още 4 часа. Ако готвите в конвенционална тенджера, първо оставяте бульона да заври на висока степен, след което намаляте да къкри на ниска температура за остатъка от времето. След като времето за готвене изтече, прецедете бульона през цедка. Изсипете го в голям контейнер и оставете да изстине. Мазнината ще изплува най-отгоре и бихте могли лесно да я премахнете. Използвайте го веднага или го съхранете в хладилник или фризер.

 

 

Предайте на супите си тотално нов вкус с костен бульон

 

Начини да използвате костен бульон по време на готвене

Сега, след като вече знаете как да приготвите домашен костен бульон, пред вас се отваря един изцяло нов кулинарен свят! Бихте могли да използвате костен бульон за почти всяко ястие. Ето и малко идеи:

 

Като основа за супа

Супата придобива по-изтънчен вкус, когато използвате костен бульон като база. Добавете бульона, зеленчуците и подправките в блендера OSTER® Blender Beehive Pro. Блендирайте за кратко и прехвърлете съставките в тенджера и гответе на котлон, докато са добре приготвени. Задушено и чили също стават по-вкусни, приготвени с телешкия бульон. 

 

За по-вкусен ориз и варива

Instead of cooking rice or other types of grains like quinoa in water, cook it in bone broth for a nutrient and taste boost. Simply swap the amount of water you'd normally use for bone broth. 

 

За вкусен рамен

По същия начин, гответе раменнудъли в домашно приготвени рамен нудъли в костен бульон, вместо във вода. Добавете задушени зеленчуци и пуширано яйце за перфектния работен обяд.

 

За ароматни ястия

Костния бульон добавя допълнителни вкусове към местните ястия. Можете да използвате за направата на пиле с лимон и чесън, за стекове, както и за свинско.

 

Като напитка

Може да ви прозвучи странно, но много хора се наслаждават на костния бульон като го консумират както пиете чай. Действа успокочващо в хладните дни и доставя необходимата доза хранителни вещества. Костния бульон е идеален да се използва и като лек сос за топене на соленки или солени кексчета.

 

Какво чакате? Започнете да добавяте бульон в храните си още от днес! 

Източник: http://www.oster.com/blog/archive/2017/march/tips-for-cooking-with-bone-broth.html