7 Неочаквани ползи от вакуумирането на храна с FoodSaver

7 Неочаквани ползи от вакуумирането на храна с FoodSaver

По материали на The Healthy Kitchen Shop

Освен че ще ви спести време и пари, вакуумирането на храна с FoodSaver  носи и редица други позитиви свързани със здравето и удобството. 

Консумирането на готови продукти предполага да се притеснявате за потенциално вредните съставки – пестициди, стероиди, хормони, антибиотици и други химикали – както и за начинът, по който храната е отгледана,  преработена и транспортирана. 

Един начин да се сведат тези притеснения до минимум е сами да приготвяте храната си. За да правите това, обаче, са необходими време и бюджет. Добрите новини са, че използването на  уред за вакуумиране ще ви спести и от двете – и освен това ще ви помогне да се храните по-здравословно. Ето някои от ползите, които носи вакуумирането на храна:

1. Храните се здравословно и в разумен бюджет

Пресните хранителни продукти могат да са доста скъпи, особено ако са органични. Колко пъти сте били изправени пред дилемата дали да купите органични, пресни, но с неясен произход, или консервирани продукти?

Много по-лесно е да направите здравословен избор, ако купувате на едро, например когато зеленчуците са в сезон, или ако попаднете на изгодно намаление. Вакуумирането държи продуктите свежи много по-дълго, което ви позволява да се запасите без да се притеснявате дали продуктите ще се развалят преди да ги употребите. Ако обичате плодове и плодови шейкове, например, може да купите голямо количество пресни плодове, да ги нарежете и разделите на порции, а после да ги вакуумирате за когато ви се приискат – може дори да ги замразите, за да траят максимално дълго. По този начин спестявате много, защото няма да ви се налага да купувате плодовете извън сезон, когато са по-скъпи.

 

2. Премахвате нездравословните изкушения

Често пъти най-нездравословните избори, които правим, са поради факта, че бързаме. Независимо от начина на живот, минава ли ден, който да протече изцяло както го планираме? Когато сме под напрежение е лесно да забравим за здравословното хранене и да си купим от най-близкото заведение за бързо хранене. Ако вакуумирате храна за такива моменти, няма да ви се налага да прибягвате до това.

 

3. Регулирате големината на порциите

Навярно всеки знае колко трябва да е голяма една порция, за да е полезна за здравето и талията. Често пъти, особено ако хапваме любимо ястие, се изкушаваме да си вземем допълнително, което лесно води до преяждане  – казваме си, че още няколко хапки няма да ни навредят, и преди да се усетим сме изяли още цяла порция. Би било много по-лесно, ако просто нямахме опцията да си сипваме допълнително…

Има различни размери пликове за вакуумиране, както и ролки, които позволяват сами да прецените колко голям да е пакетът. Когато приготвяте храната отнапред, можете да я разделите на здравословно големи порции и да вакуумирате всяка индивидуално. Така елиминирате желанието за допълнително, защото да размразите и отворите цяла допълнителна порция от  фризера изисква много повече усилия отколкото да се пресегнете за тавата – по този начин сте сигурни, че няма да преядете.

 

4. Спестявате място във фризера

Ако купувате замразени храни, знаете, че големите пакети и кутии често заемат много място. Вакуумираните продукти са много по-компактни, дори ако са с неправилна форма. Това е особено ценно за феновете на лова и риболова, защото позволява дългосрочно съхранение на богатия улов, който не можете да изядете преди да се развали.

 

5. Почти не изхвърляте храна

Много храни, като различни видове сирена и шунки, се развалят и мухлясват много бързо. С помощта на  уред за вакуумиране можете да запечатвате отново и отново, за да не отиват на вятъра. Същото важи и ако ви остане готвена храна – просто я разделете на порции, вакуумирайте и сложете във фризера. Така ще се запази по-дълго, защото при вакуумирането храната не си губи вкуса във фризера, за разлика от храната която е само замразена. 

 

6. Готвите в Sous-Vide

За феновете на готвенето в Sous-Vide, уредът за вакуумиране  e необходимост – просто вакуумирате месото и го слагате в Sous Vide да се готви. Пликовете за вакуумиране са пригодени да издържат както при замразяване, така и при високи температури, като в  Sous-Vide или при претопляне в микровълнова печка.

 

7. Консумирайте по-често любимите си храни

Сещате ли се за някое любимо ястие, което за съжаление ядете рядко, тъй като приготвянето отнема твърде дълго?  Уредът за вакуумиране може да ви помогне и с това.  В редките случаи, когато имате време да сготвите желаното ястие, просто пригответе двойна или тройна доза. Вакуумирайте останалото на отделни порции, и така ще имате възможност да си хапнете от това ястие дори когато сте най-заети.

Харесват ли ви тези идеи? Сещате ли се за други ползи от вакуумирането на храна? Споделете в коментар. Можете да намерите повече информация тук.