Ястия с телешко

 

Телешко варено

Телешки гювеч

Телешко със зелен фасул

Телешко с домати

Печени телешки гърди

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Телешко варено

Необходими продукти:

1.5 кг телешки джолан с кост (препоръчително телешки, на шайба)

5-6 зърна черен пипер

1-2 дафинови листа

корен пащърнак (по възможност)

3 моркова

3 средно големи картофа

200 гр. обелена и почистена глава целина (250 грама необелена), нарязана на едри кубчета

3-4 по-дребни глави лук

сол на вкус

 

За овкусяване по желание:

1 чаена лъжичка пресен хрян настърган, или 2 чаени лъжички хрянова паста

2-3 супени лъжици оцет

1 скилидка чесън

 

За поръсване преди сервиране:

Ситно нарязан магданоз, или ситно нарязана целина на листа

Цена на продуктите – около 10 лева

 

Технология на приготвяне:

Измийте джолана, поставете го в Крок-Пота, към него прибавете измитите, почистени и нарязани на едро зеленчуци (оставете главите лук цели), зърната черен пипер, дафиновия лист и сол на вкус. Налейте вода до половината на съда (всички продукти трябва да са покрити, но не слагайте вода над ¾ от нивото на съда). Имайте предвид, че при готвене в Крок-Пот течността не извира и не се губи. Сложете в Крок-Пота на II/high за 6.5 часа.

 

Сервирайте бульон, зеленчуци и част от телешкия джолан, поръсени с прясно нарязания магданоз или листа от целина. От настъргания хрян, оцета и притрития чесън може да направите паста, която да сервирате в отделен съд към телешкото варено.

 

 

 

Телешки гювеч

 

Необходими продукти:

1 кг телешко месо за готвене

3 зърна черен пипер

1-2 дафинови листа

корен пащърнак (по възможност)

1 клонка прясна чубрица

2-3 скилидки чесън

2 моркова

1 средно голяма глава лук

2 средно големи картофа

150 гр. обелена и почистена глава целина (180 грама необелена), нарязана на едри кубчета

100 гр. тиквичка

100 гр. патладжан

100 гр. зелен фасул

около 150 гр. добре узрял домат

1 супена лъжица доматено пюре

зелена и червена чушка по желание

50 мл олио (или свинска мас)

сол на вкус

 

За поръсване преди сервиране:

Ситно нарязан магданоз, или друга прясна подправка по ваше желание

Цена на продуктите – около 9 лева

 

Технология на приготвяне:

Измийте и нарежете месото на по-едри късове, поставете го в Крок-Пота заедно с мазнината, към него прибавете всички измити, почистени и нарязани на едро зеленчуци, зърната черен пипер, дафиновия лист, пащърнака, клонката мащерка и сол на вкус. Налейте 100 мл вода. Сложете доматеното пюре и разбъркайте. Гответе в Крок-Пота на I/low за 6.5 часа, или на II/high за 5 часа.

 

Сервирайте ястието, поръсено със ситно нарязаната прясна подправка .

 

 

 

 

 

Телешко със зелен фасул

 

Необходими продукти:

1 кг телешко месо за готвене

3 зърна черен пипер

1 дафинов лист

2-3 скилидки чесън

1 морков

1 средно голяма глава лук

1 кг зелен фасул

около 150 гр. добре узрял домат

1 супена лъжица доматено пюре

50 мл олио

сол на вкус

1 чаена лъжица захар

 

За поръсване преди сервиране:

Ситно нарязан копър или магданоз.

Цена на продуктите – около 8.50 лева

 

 

Технология на приготвяне:

Измийте и нарежете месото на по-едри късове, поставете го в Крок-Пота заедно с мазнината, към него прибавете измитите и почистени зеленчуци:  наситно нарязания лук, настъргания морков,  обеления и нарязан на кубчета домат и подправките: целите скилидки чесън, зърната черен пипер, дафиновия лист, доматеното пюре, захарта и сол на вкус. Налейте 100 мл вода. Сложете фасула и разбъркайте. Гответе в Крок-Пота на I/low за 6.5 часа, или на II/high за 5 часа.

Сервирайте ястието, поръсено със ситно нарязаната прясна подправка.

 

 

 

Телешко с домати

 

Необходими продукти:

1 кг телешко месо за готвене

3 зърна черен пипер

1 дафинов лист

2-3 скилидки чесън

1 морков

1 средно голяма глава лук

1.5 кг добре узрял домат (или една консерва от 800 гр. цял белен домат)

1 супена лъжица доматено пюре

50 мл олио

сол на вкус

2 чаени лъжица захар

 

За поръсване преди сервиране:

Ситно нарязан магданоз.

Цена на продуктите – около 9.50 лева

 

 

Технология на приготвяне:

Измийте и нарежете месото на по-едри късове, поставете го в Крок-Пота заедно с мазнината, към него прибавете измитите и почистени лук (ситно нарязан), настъргания морков, целите скилидки чесън, обеления и нарязан на едри кубчета домат, зърната черен пипер, дафиновия лист, доматеното пюре, захарта и сол на вкус. Разбъркайте.

 

Гответе в Крок-Пота на I/low за 6.5 часа, или на II/high за 5 часа. Сервирайте порциите от ястието, поръсени със ситно нарязан магданоз.

 

 

 

Печени телешки гърди за 6 порции

 

Необходими продукти:

2 кг телешки гърди

3 зърна черен пипер

1 дафинов лист

2-3 скилидки чесън

1 морков

1 средно голяма глава лук

прясна мащерка или пресен розмарин

 

За марината:

1 супена лъжица доматено пюре

1 чаена лъжичка дижонска горчица (или 2 ч.л. едрозърнеста ретро горчица)

3 супени лъжици соев сос

1 чаена лъжица мед

Цена на продуктите – около 13.50 лева (за 6 порции)

 

Технология на приготвяне:

Измийте месото. Направете маринатата от соевия сос, доматеното пюре, дижонската горчица и меда. Втрийте я в телешките гърди. Поставете в Крок-Пота измитите, почистени лук (нарязан на едро), морков, целите скилидки чесън,  зърната черен пипер, дафиновия лист, прясната подправка. Върху тях поставете телешките гърди.

Печете в Крок-Пота на I/low за 5.5 часа, или на II/high за 4.5 часа.