![]() |
Свинско със зелеСвинско рагуСвинско винен кебапСвинско шпикованоСвинско с пресен лук и гъбиПечени свински ребърца |
Свинско със зеле
Необходими продукти:
Oколо 1 кг свинско месо (плешка, гърди, или врат)
1 прясна зелка (около 3 кг) или 1.5 кг кисело зеле
Ако ползвате прясно зеле - сол на вкус, захар (чаена лъжичка), и щипка лимонена киселина, и един обелен и изчистен от семките и течната част домат.
1 настърган морков
1 бр. дафинов лист
4-5 зърна черен пипер
1 равна супена лъжица червен пипер
5 скилидки чесън
Kопър, чубрица или магданоз по избор
60 мл олио
Обща сума на продуктите – около 8.00 лева
Технология на приготвяне
Нарежете месото на едри късчета и ги сложете заедно с мазнината в Crock-Pot съда. Покрийте ги с прясното зеле, което сте нарязали и притрили със сол, захар и лимонена киселина.
С кисело зеле – нарежете го и го сложете върху месото заедно с дафиновия лист, прибавяйки черен пипер на зърна, скилидки чесън (обелени и цели) и червен пипер.
С прясно зеле – по същия начин – добавете посочените по-горе подправки, настъргания морков и обеления, почистен и нарязан домат. Тези от нас, които искат да добавят чубрица, трябва да я добавят още в началото, особено, ако ползваме и друг вид прясна подправка (копър, магданоз). нарежете я накрая и поръсете с нея преди да сервирате.
Включете Crock-Pot на "L/LOW" (ниска температура) за 6 часа или за 4.5 часа на "LL/HIGH" (висока темп.).
Бележка: Как да обелите лесно домат – домата се потапя във вряща подсолена и подсладена вода за 15 до 30 секундни, след което се изважда и се потапя в ледено студена вода (бланшира и шокира)
Свинско рагу
Необходими продукти:
Около 1 кг свинско месо (свинско рагу, пушени ребра, или пушени гърди с кост)
Зеленчуци според сезона – 2 глави лук, 2 моркова, 100 гр целина глава, 500 гр гъби (желателно пресни)
1 бр. дафинов лист
4-5 зърна черен пипер
2-3 скилидки чесън
2 равни супени лъжици доматено пюре
3 белени домата или една малка (400 гр) консерва с цели белени домати
сол на вкус, чаена лъжичка захар
чубрица или мащерка по желание
прясна подправка по избор за поръсване на готовото ястие
30 мл олио
Обща сума на продуктите – около 9.50 лева
Технология на приготвяне
Сложете месото заедно с мазнината в крок-пота. Покрийте го с нарязания на ситно лук, моркови и целина. Прибавете дафиновия лист, черния пипер, чесъна, чубрицата (или мащерката), и на едро нарязаните гъби. Разбъркайте, след което прибавете доматеното пюре и целите обелени домати (или консервата).
Включете крок-пот на "L/LOW" (ниска температура) за 5 часа, или за 4 часа на "LL/HIGH" (висока темп.).
Поръсете готовото ястие с избрана от вас подправка.
Свинско винен кебап
Необходими продукти:
около 1 кг свинско месо (плешка, бут, или шол)
3 глави лук (около 350 грама)
1 бр. дафинов лист
4-5 зърна черен пипер
1-2 зърна бахар
2-3 скилидки чесън
2 супени лъжици доматено пюре
100 мл червено вино
сол на вкус, чаена лъжичка захар
1 морков
1 равна супена лъжица брашно (или, желателно 2 супени лъжици препечено брашно)
прясна подправка по избор за поръсване на готовото ястие
олио – 50 мл
Обща сума на продуктите – около 9.50 лева
Технология на приготвяне
Сложете нарязаното на дребно (на късчета с размер около 2-3 см) и осолено месо заедно с мазнината в Crock-Pot-а. Добавете нарязания на много ситно лук и морков, скилидките чесън (цели и обелени) и подправките, доматеното пюре. Разтворете брашното в червеното вино и залейте всички продукти с него. Разбъркайте добре.
Включете уреда на "L/LOW" (ниска температура) за 5 часа, или за 4 часа на "LL/HIGH" (висока темп.).
Поръсете готовото ястие с избраната от вас подправка по избор.
Бележка: лесно препичане на брашно. 5 равни супени лъжици брашно ги поставете в сух тиган. Сложете ги върху умерено загрят котлон, и при непрекъснато разбъркване препичайте брашното до получаването на светло-златист цвят. Може да го направите и в суха тава в умерено загрята фурна, като периодично разбърквате, така че да не го прегорите.
Свинско шпиковано
Необходими продукти:
около 1 кг свинско месо ( плешка, бут, врат, или шол, за препоръчване е плешка)
1 морков
100 грама целина глава
1 глава лук
1 бр. дафинов лист
8-10 зърна цветен пипер
2-3 скилидки чесън
сол на вкус
прясна подправка по избор за поръсване на готовото ястие
50 мл олио – само ако ползвате бут или шол
Обща сума на продуктите – около 8.50 лева
Технология на приготвяне
Шпиковайте с помощта на тънък нож или игла за шпиковане месото с морков, целина, скилидки чесън и зърна цветен пипер. Добавете нарязания на шайби лук и останалите от шпиковането продукти на дъното на Crock-Pot-а. Обтрийте (обмажете) шпикования къс месо със сол, поставете го в крок-пота върху зеленчуците, и го полейте с мазнината, ако ползвате.
Включете уреда на "L/LOW" (ниска температура) за 6.5 часа, или за 5.5 часа на "LL/HIGH" (висока темп.).
Поръсете готовото ястие с избраната от вас прясна подправка по избор. Може да го сервирате с картофено пюре, или със сварен ориз.
Свинско с пресен лук и гъби
Необходими продукти:
около 1 кг свинско месо за готвене или плешка
500 г пресни гъби
3 връзки пресен лук, само бялата част. Алтернативно 200 г праз лук.
3-4 зърна черен пипер
1-2 скилидки чесън
1 чаена лъжичка червен пипер
50 мл бяло вино
сол на вкус
прясна подправка по избор за поръсване на готовото ястие
50 мл олио
Обща сума на продуктите – около 9.50 лева
Технология на приготвяне
Сложете нарязаното на средни късове (на късчета с размер около 5-6 см) и поръсено със солта и червения пипер месо заедно с мазнината в Crock-Pot-а. Прибавете нарязания лук и на едро нарязаните гъби, а ако имате по-дребни гъби, ги сложете цели. Желателно е, когато купувате пресни гъби, те да бъдат затворени откъм пънчетата. Сложете скилидките чесън и полейте с бяло вино. Рабъркайте добре.
Включете Crock-Pot-а на "L/LOW" (ниска температура) за 5 часа, или за 3.5 часа на "LL/HIGH" (висока темп.).
Поръсете готовото ястие с избраната от вас прясна подправка по избор.
Печени свински ребърца
Необходими продукти:
1.5 кг свински ребра
5-6 зърна черен пипер
1 морков
100 гр. целина
1 глава лук
За глазурата на ребърцата:
150 мл кетчъп
1 супена лъжица мед
1/2 ч.л. горчица
1 скилидка чесън
1 ч.л. соев или уорчестър сос
Нарежете зеленчуците на едро и ги пуснете в Crock-Pot-а. Поставете ребърцата навити на руло с дебелата част на костта надолу, така че да стоят вертикално на тясната страна върху зеленчуците. Сложете отгоре черния пипер.
Печете в крок-пота на "L/LOW" (ниска температура) за 4.5 часа.
Преди да извадите ребърцата в купичка размесете продуктите за глазурата. Като извадите ребърцата, ги намажете обилно с получената глазура, използвайки лъжица или четка.
Оставете ребърцата за 3-4 минути да починат, нарежете и сервирайте.
А ако искате да се насладите на идеалните ребърца ги запечатайте предварително в силно нагорещен тиган от всички страни за 2-3 минути на рак.