Лесна рецепта за прясна паста – Jamie Oliver

Как се приготвя тесто за прясна паста?

Продукти за 4 порции:

600г брашно

6 средноголеми яйца или 12 жълтъка

Приготвяне:

1. Изсипете пресятото брашно в купа или върху равна повърхност. Оформете  вдлъбнатинка в средата и счупете яйцата в нея.

2. С вилица разбъркайте  яйцата  до хомогенност. С пръсти започнете да омесвате тесто като към яйцата постепенно прибавяте по малко от брашното. Използвайки всичкото брашно оформете  гъвкаво, еластично и гладко тесто – с малко работа и много любов и внимание!

3. Покрийте добре готовото тесто с домакинско фолио (за да го предпазите от изсъхване и втвърдяване) и го оставете в хладилника  „да почине“ за не по-малко от 1/2ч. За по-добър и по-бърз ефект, вместо във фолио, може да го вакуумирате с машина за вакуумиране, и да го оставите само 5-10 мин. Вакумиранотото тесто може да се сърханява до 5 дни в хладилник и да разточвате паста 15 мин преди да ви дойдат гостите.

4. Разположете машината на плоска чиста повърхност и разделете тестото на 6 равни части.

5. Вземете парче от тестото, поставете го върху равна повърхност и натиснете  леко с ръце, след което:

-  настройте машината за работа с най-голяма дебелина и прекарйте тестото през нея. След като излезе поръсете го лекичко с брашно от двете страни, за да не залепва.

-  намалете дебелината на разточване и отново прекарайте тестото през машината. Прегъвате разточеното тесто на две и пак увеличавате дебелината на разточване.

Повторете последните 2 стъпки  няколко  пъти една след  друга – със сигурност ще забележите разликата!

6. Сега е време да разточите тестото с правилната дебелина като използвате всички степени на машината . Всеки път поръсвайте с малко брашно от двете страни, за да не залепва тестото и постепенно намалявайте дебелината на разточване. Когато стигнете до най-малката дебелина – прегънете тестото по дължина, после отново, още веднъж и последен четвърти път, докато получите квадратно парче тесто. Обърнете на 90° и отново пуснете да мине през машината на настройка с най-голяма дебелина. След което преминете за последен път през всички степени на регулиране на дебелината на разточване на машината. С намаляването на дебелината най-накрая ще получите правилно правоъгълно парче тесто с равни страни – вече се справяте като истински професионалист!

7. Най-накрая е време да оформите готовите пластове тесто като ги нарежете,  използвайки специалните накрайници – за талиатели или фетучини. Не се бавете много дълго, защото тестото започва да съхне до минута –две след като е готово. Ако се забавите с рязането на пастата, за да я запазите свежа, покрийте разточените кори с навлажнена и добрe изцедена кърпа.

Вашата прясна паста е вече готова и сега в време да развихрите въображението си и да приготвите соса. Прясната италианска паста по думите на Джейми Оливър е едно от най-достъпните и евтини ежедневни ястия. Но със сигурност и едно от най-вкусните и предпочитани!