Лесна Коледна пуйка в Крок-Пот

Дата: 2012-12-24

Насладете се напрекрасна Коледна утрин с любимите хора и очакваните подаръци под елхата, а изкусителният аромат на опечената в Крок-Пот пуйка е чудесно допълнение към нея! И то без да ви ангажира в празничния ден! 

Нужно е само да подготвите пуйката от предната вечер, да забъркате една вкусна плънка за 5 мин ( някои предпочитат пуйката без плънка, така че пропускат тази част) и след като напълните пуйката и включите Крок-Пот-а безгрижно можете да дочакате вълшебното Коледно утро! Ще имате великолепно коледно ястие и то без наглеждане, без поливане с бульон и следене на термометъра!

 

Ето и рецептата, която ни препоръча майстор Нешов за празничната трапеза:

Продукти:

1 пуйка – до 3.6 кг

За плънката:

Зеленчуци: лук, морков, целина, сушена червена чушка,

Дреболии: използвайте дреболиите от вътрешността на пуйката, можете да ги допълните с още пилешки воденички

Сушени плодове по избор: стафиди, кайсии, сливи

Ядки: орех, кашу, бадем

Подправки: сол, черен пипер, 1 скилидка чесън, магданоз

 

Приготвяне:

За приготвяне на плънката задушете зеленчуците в мазнина като ползвате тиган или касерола и подправете с подправките. Добавете нарязаните на ситно дреболии, ядките и сушените плодове. За да получите консистентна плънка ползвайте малко течност – бульон или вино по избор. Разбъркайте добре и оставете за няколко минути да се съчетаят продуктите и ароматите. Тук наистина можете да развихрите фантазията си и да импровизирате според предпочитанията си и наличните продукти.

Размразената (или охладена) пуйка се измива, подсушава внимателно, след което старателно  се осолява отвътре и отвън. Кухината се напълва с приготвената плънка и се зашива с конец. Отгоре за да придобие апетитен вид намажете с малко червен пипер и мазнина. След което поставете да се готви за цялата нощ в Крок-Пот на HIGH  за 10 часа.

Това ястие, сготвено в Крок-Пот ще ви осигури не само спокойна нощ и празнична утрин без суетня и готвене, но ще очарова сетивата ви и ще създаде празнична атмосфера у дома. Приготвената по този начин пуйка се поднася с част от плънката към всяка порция, съчетава се чудесно с разнообразни пресни салати, туршия или друг вид топла гарнитура.

 

С пожелания за весели и вкусни празници:

Майстор Нешов и екипа на slowcooker.bg