Здравословно хранене и готвене с деца

Дата: 2012-01-30

Тази година за пети пореден път бе отбелязан Европейски ден за здравословно хранене и готвене с деца (24 януари).  Над 500 ученици на възраст от 7 до 12 години, заедно с майстори  готвачи и популярни телевизионни водещи приготвиха здравословни сандвичи и си поговориха как да си съставят балансирано меню.

 

Колкото и успешно да протичат подобни събития, ясно е, че за създаване на здравословни навици за хранене се изискват ежедневни съзнателни усилия и от децата, и от нас – техните родители. За да има промяна в недобрите показатели сред подрастващите по наднормено тегло, затлъстяване и други хронични заболявния, свързани с храненето. Според данни от проведени национални проучвания  най-масово срещани са следните грешки в ежедневното хранене при децата: висока консумация на мазнини (предимно от животински произход), сладкиши и шоколадови продукти, безалкохолни напитки, съдържащи захар; прекомерна употреба на сол;  недостатъчен прием на млечни продукти, плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и риба.

 

Затова специалисти по здравословно хранене съветват:

 

· Осигурявайте на децата пълноценна и разнообразна храна. Включвайте зърнени храни и/ или картофи в хране­нето на децата няколко пъти дневно. Ежедневно давайте на децата разнообразни зелен­чуци и плодове, за предпочитане сурови. Включвайте всеки ден мляко и млечни продукти с намалено съдържание на мазнини. Избирайте постни меса, замествайте често месо­то и месните продукти с риба или бобови храни.

· Ограничавайте общо приема на мазнини от децата, особено на животинските. При готвене замествайте животинските мазнини с растителни масла.

· Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкар­ски продукти от децата, избягвайте да им предлага­те безалкохолни напитки, съдържащи захар.

· Ограничавайте употребата на сол при приготвяне на ястията, намалете консумацията на солени храни от децата.

· Осигурявайте на децата достатъчен прием на вода и течности.

· Включвайте децата в пазаруването и приготвянето на храната.

· Осигурявайте спорт и физическа активност на децата всеки ден.

 

Много важно също така е не само да се пишат и четат препоръки, а те да се превърнат в разбиране, приемане и култура на хранене. Децата откликват много добре, особено ако започнем с това от ранна възраст и сме постоянни. Те се учат както от нашия положителен пример, така и от негативния.

 

Наша е отговорността да се погрижим за балансирано и разнообразно меню. Също така и да подсигурим приготвянето на храна у дома – колкото е възможно по-често, и то навреме, за да спестим на децата похапването на чипс, сладкиши, газирани напитки и др. подобни. Често съвместяването на тези родителски задължения със служебните ангажименти е доста трудна задача. Едно практично и интелигентно решение е използването на уред за бавно готвене. Неслучайно през последните 40 г. те са масово използвани в САЩ и западноевропейските страни.

 

Как всъщност чрез бавно готвене можем да успяваме по-добре в това да готвим здравословно и вкусно за децата си?

 

· Готвенето с уред за бавно готвене може да се осъществява почти без никаква допълнителна мазнина, не се изисква запържаване, а сготвеното месо е крехко и сочно. Зеленчуците са нежни, но не и разварени. по този начин храната е здравословна, диетична и вкусна.

· Уредите работят самостоятелно, без нужда от намеса след като поставим продуктите в съда за готвене. Повечето рецепти се приготвят в една стъпка. Така пестите време и усилия, защото ястието се готви, докато сте на работа или навън от къщи.

· С уредите Crock-Pot можете да готвите разнообразни ястия – супи, задушено, яхнии, гювечи, печено, варива, десерти...

· Готвенето на ястията отнема обикновено между 5 и 9-10 часа. Ако сложите яденето да се готви късно вечер преди лягане – обядът за децата ви е осигурен, дори и да сте заети през целия ден. А ако включите ястието да се готви преди излизане за работа  сутринта – ще имате вкусна и топла вечеря за цялото семейство като се приберете вечерта.

· Уредът е удобен и безопасен за употреба. Има специална функция за поддържане на яденето топло и готово за консумация след като се сготви.

· За анагжирани и работещи родители, при Crock-Pot® 5.7 L Sauté Countdown Slow Cooker има и вграден таймер, който позволява след зададеното от вас време за готвене автоматично преминаване в режим „Запази храната топла“.

· С Crock-Pot можете да направите първите опити да готвите заедно – вие и вашето дете. Лесно и удобно. Така способствате за развитие на вкусови предпочитания у детето, а също и възпитавате неговите хранителни навици.

 

Грижата за здравословно и балансирано хранене на децата ни е инвестиция в тяхното здраве.  Разгледай нашите предложения на www.slowcooker.bg и поръчай своя помощник в кухнята – за вкусно, здравословно и лесно готвене за семейството, ден след ден! За директни поръчки и информация за уредите - звънни на 070020440  на цената на един градски разговор!