За месото, дивеча, пилетата и готвенето с Crock-Pot

Дата: 2012-01-12


Уредите за бавно готвене Crock-Pot са универсален помощник в кухнята, защото с тях може да се приготвят супи, основни, ястия и десерти. Имено това  ги прави широко използвани от милиони семейства по света десетилетия наред. Но ако трябва да демонстрираме  най-силно предимствата на бавното готвене – то тогава бихме препоръчали ястия с месо, което по-трудно се поддава на обработка. Ето някои идеи в тази посока:


Месото от дивите птици и животни е твърдо, стегнато и жилаво поради специфичния им начин на хранене. Но е изключително полезно поради ниското съдържание на мазнини.

Друг възможен избор на месо е придобиващото в последно време популярност френско пиле bresse gauloise, което се отличава с първокачествено по аромат и вкус месо, наподобяващо дивечовото. Тези френски пилета имат сини крака, а при готвене изискват по-дълга термична обработка.

По-традиционен и достъпен избор е телешко или говеждо месо. За съжаление не са от най-предпочитаните у нас, а биха създали разнообразие в ежедневното хранене.

При всички тези видове месо най-вече проличават достойнствата на готвенето с крокпот, защото след дълги часове къкрене под капака месото става много крехко, сочно и топящо се в устата. Подправките и ароматите се усвояват изключително добре при бавно готвене и по този начин приготвеното ястие има един богат и цялостен вкус. Разбира се с Crock-Pot чудесно може да се приготви и пилешко месо – цяло или на порции, пуйка – пълнена или филета от нея, заек, ястия с риба и мляно месо, като за по-нежните видове месо и риба и времето за готвене чувствително намалява. Но не и удоволствието от вкусно сготвеното ястие! Затова – експериментирайте смело с крокпот!

 

 

Снимка: pep-4o.blogspot.com - Пъдпъдъци "а'ла Ришельо"