Дата: 2012-06-06
Вчера в Метро-Академия се проведе Фестивал на здравословното готвене – една инициатива на Валери Нешов и Crock-Pot, с подкрепата на slowcooker.bg
Здравословното хранене и готвене е световна тенденция през последните години. Нарастващият интерес към тези теми се дължи на стремежа на все повече хора да живеят пълноценен и активен живот, полагайки съзнателни грижи и усилия за балансирано и здравословно хранене. Тази нова култура и стил на живот насърчава приготвянето на прясна и вкусна храна у дома и споделянето на повече време със семейството.
С идеята за фестивала - да сготвим заедно и да поговорим за здравословното готвене с известния готвач Валери Нешов имахе за цел да демонстрираме възможностите, които модерните уреди предоставят на съвременното семейство. На живо майстор Нешов показа как лесно и достъпно, с икономичен бюджет и без много допълнителни усилия можем да приготвиям ястия за ежедневното хранене на семейството, които да са вкусни и здравословни.
Част от ястията за дегустацията бяха приготвени в уреди за нискотемпературно бавно готвене Crock-Pot. Освен майстор Нешов тук се включиха и кулинарни блогове и фенове на Crock-Pot, които донесоха свои уреди и сготвиха за гостите на събитието вкусни ястия. В продължение на няколко часа къкриха ароматните "гозби", докато програмата продължи с готвене на пара.
Майстор Нешов отдели заслужено внимание на този вид готвене. Освен класическите възможности и предимства на тези уреди, той обърна внимание и на някои допълнителни функционалности, които правят използването им още по-удобно и желано – препрограмираните настройки за готвене на различни видове храна и възможността за персонализирани настройки. Уредът за разделно готвене на пара Inellisteam може да сготви „интелигентно“ храна в 3 отделени контейнера като съгласува готвенето им така, че то да приключи едновременно.
Майстор Нешов приготви изискани специалитети в уреда за готвене по метода Sous Vide – което означава готвене на водна баня на храна, която е предварително вакуумирана в пакетчета.
Приготвените по този начин ястия се отличават с изискан и богат вкус и неслучайно имат привърженици сред най- взискателните кулинари. Гостите опитаха крехки агнешки котлети, нежно пуешко и сочно телешко, приготвени Sous Vide.
По време на фестивала посетителите имаха възможност да се насладят на ефектните карвинг-демонстрации на Веселина Славчева. Изключително прецизно изработени и изящни, те бяха не само украса, но и част от менюто за похапване.
В официалната част на събитието беше връчена наградата от обявения кулинарен конкурс на Kulinaria.bg и Crock-Pot: Сготви, сподели, спечели! Любка Иванова от София спечели Уред за нискотемпературно бавно готвене Crock-Pot за представеното от нея ястие Раирано рибно руло от сьомга и сом.
Представителят на организаторите от slowcooker.bg – Михаил Михайлов отговори на въпросите на гостите по отношение на възможностите и функционалностите на представените уреди, които са ценен помощник на съвременните домакинства, желаещи да се хранят по-здравословно и разнообразно. Той отбеляза, че имайки предвид удобствата на модерната техника пълноценното хранене е проява на осъзнат личен избор и активно отношение към нашето здраве, дълголетие и качество на живот.