Добре дошли в нашия магазин!

Количка

0 артикула

Как да спечелим спор с диетолог

Обичам храненето, но наистина мразя начина, по който се практикува, споделя Крис Гунарс

на личния си блог, посветен на храненето, режимите и тренирането.

Много диетолози НЕ базират съветите си за хранене на най-новите научни изследвания (1).

Основните насоки са напълно остарели. Почти не са се променили през последните

няколко десетилетия, въпреки че науката за хранене е значително напреднала.

 

 

Аз лично съм спрял да влизам в спорове за хранене онлайн, защото отнема време и е разочароващо.

Въпреки това знам, че много хора  често влизат в такива спорове, поради което реших да напиша статия,

която да даде на хората "оръжие", за лесното им спечелване.

До момента най-добрият начин да се спечели аргумент за храненето е да има препратка към добро научно

изследване. В края на краищата, храненето е наука, въпреки че често наподобява религия или политика.

 

Ако някога попаднете в спор с остарял професионалист по хранене, веган или фанатик на тема нискомаслени

храни, може свободно да използвате отговорите и проучванията, изброени по-долу.

Ако често получите такива аргументи, постарайте се да запаметите тази страница!

 

Опровержение: Много диетолози са добри, високо интелигентни, компетентни хора. Но за съжаление ... тези,

които са най-известни в медиите обикновено бълват същите несъстоятелни твърдения против мазнините и

високото зърнено съдържание, които довеждат до катастрофа на общественото здраве.

 

Диетолози твърдят: "Най-добрата диета е диетата с ниско съдържание

на мазнини, като въглехидратите са 50-60% от калориите."

 

Отговор: Нискомаслената диета е била тествана в няколко големи, произволно избрани, контролирани

проучвания. В продължение на 7,5 години тя не довежда до намаляване на теглото и буквално няма ефект

върху сърдечните заболявания или рака.

 

Нискомаслената диетата  е огромен провал. Всички големи изследвания показват, че не работи.

 

Изследвания

  

1. Хауърд БВ (Howard BV) и др Ниско-маслен модел на хранене и промяна в теглото: Опит на женската 

здравна инициатива за диетични промени.  Списание на Американската медицинска асоциация 

(Journal of the American Medical Association), 2006.

2. Хауърд БВ (Howard BV), и др. Нискомаслен модел на хранене и риска от сърдечно-съдови заболявания. 

Списание на Американската медицинска асоциация (Journal of the American Medical Association), 2006

3. Mногократен опит за намеса на рисков фактор: Промени в рисковия фактор и резултати за смъртност

Списание на Американската медицинска асоциация (Journal of the American Medical Association), 1982.

 

Още: Повече изследвания намерете тук: http://authoritynutrition.com/do-low-fat-diets-work/

 

Диетолози твърдят: "Захарта е лоша за вас, но само защото тя е празни калории."

 

Отговор: Вредните ефекти на захарта надминават празните калории. Когато се консумира в големи количества, може да доведе до сериозни вредни ефекти върху метаболизма и да предизвика инсулинова резистентност, затлъстяване на черния дроб и различни други метаболитни нарушения.

Проучванията показват, че в дългосрочен план, високата консумация на захар е силно свързана с риска от затлъстяване, диабет тип II, сърдечни заболявания и дори рак.

 

Изследвания

  1. Станхоуп КЛ (Stanhope KL), и др. Консумацията на фруктоза-подсладени, а не на глюкозо-подсладени напитки, увеличава висцералното затлъстяване и липиди и намалява инсулиновата чувствителност при хора с наднормено тегло/затлъстели хора. Вестник за клинични изследвания (Journal Clinical Investigation), 2009.
  2. Станхоуп КЛ (Stanhope KL), и др. Нежелани метаболитни ефекти на диетичната фруктоза: Резултати от последните епидемиологични, клинични и механистични проучвания.Текущо мнение в липидологията (Current Opinion in Lipidology), 2013.
  3. Лудвиг ДС (Ludwig DS), и др. Връзка между консумацията на захар, подсладени напитки и затлъстяването в детска възраст: бъдещ, наблюдателен анализ. Лансет (The Lancet), 2001.
  4. Шулце МБ (Schulze MB), и др. Напитки, подсладени със захар, наддаване на тегло, и честотата на диабет тип 2 при млади хора и жени на средна възраст. Списание на Американската медицинска асоциация (Journal of the American Medical Association), 2004.
  5. Бостик РМ (Bostick RM), и др. Консумация на подсладени напитка и риск от коронарна болест на сърцето при жените. Причини за рак и контрол (Cancer Causes & Control), 1994.
  6. Фунг TT (Fung TT), и др. Захар, месо, и приема на мазнини, срещу не-диетични рискови фактори за поява на рак на дебелото черво при жените от Айова. Американска асоциация за клинични изследвания (The American Journal of Clinical Nutrition), 2009.

 

Още: За повече изследвания прочете тук: http://authoritynutrition.com/10-disturbing-reasons-why-sugar-is-bad/

 

Диетолози твърдят: "Яйцата повишават холестерола и водят до сърдечни заболявания"

 

Отговор: Холестерола в яйцата не повишава "лошия" холестерол в кръвта. Той повишава HDL ("добрия") холестерол и яйцата всъщност подобряват профила на кръвните липиди.

 

Изследванията показват, че консумацията на яйца не е свързана със сърдечни болести. Целите яйца са сред най-полезните храни на планетата.

 

Изследвания

  1. Ронг Я (Rong Y), и др. Консумацията на яйца и риска от коронарна болест на сърцето и инсулт: премерен-отговор мета-анализ на бъдещи групови проучвания. Британски медицински журнал (British Medical Journal), 2013.
  2. Фернандес МЛ (Fernandez ML). Диетичен холестерол, получен от яйца и плазмени липопротеини в здрави популации.Текущо мнение в клиничното хранене и метаболитната грижа (Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care), 2006.
  3. Блесо СН (Blesso CN) и др.. Консумацията на цели яйца подобрява в по-голяма степен профила на липопротеините и чувствителността към инсулина в сравнение със заместителя яйца без жълтък при индивиди с метаболитен синдром. Метаболизъм (Metabolism), 2013.

 

Още: Подробности за ползите от яйцата и повече изследвания намерете тук: http://authoritynutrition.com/6-reasons-why-eggs-are-the-healthiest-food-on-the-planet/

 

Диетолзи твърдят: "Протеина е лош за бъбреците"

 

Отговор: Често се твърди, че високият прием на протеини може да доведе до увреждане на бъбреците, но това не е истина. Въпреки, че е важно за хората с бъбречни заболявания да намалят протеина, същото не важи за хора със здрави бъбреци.

Проучванията показват, че високият прием на протеин няма вредни последици за бъбречната функция при здрави хора, дори и за културистите, които приемат огромни количества протеин.

 

Изследвания

  1. Манинен АХ (Manninen AH) и др. Високо протеиновите диети за отслабване и предполагаемите ефекти: Къде са доказателствата? Вестник на международното дружество за хранене на спортисти (Journal of the International Society of Sports Nutrition), 2004.
  2. Мартин УМ (Martin WM), и др. Диетичния приема на протеини и бъбречната функция.Хранене & Метаболизъм (Nutrition & Metabolism), 2005.

 

Диетолози твърдят: "Наситените мазнини повишават Холестерола и причиняват сърдечни заболявания."

 

Отговор: Това е мит. Наситените мазнини повишават HDL ("добрия") холестерол и променят LDL от нисък и гъст до висок LDL, който е доброкачествен и не увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

 

Това се изучава интензивно през последните няколко десетилетия и изследванията многократно показват, че наситените мазнини по никакъв начин не са свързани с риска от сърдечно-съдови заболявания.

 

Изследвания

 

  1. Сири-Тарино ПУ (Siri-Tarino PW), и др. Мета-анализ на бъдещи кохортни проучвания, оценяващи асоциациирането на наситените мазнини със сърдечно-съдовите заболявания. Американски вестник за клинично хранене (The American Journal of Clinical Nutrition), 2010.
  2. Менте А (Mente А), и др. Систематичен преглед на доказателства, подкрепящи причинно-следствена връзка между хранителните фактори и коронарната болест на сърцето. Архиви на медицина за вътрешни болести (Archives of Internal Medicine), 2009.
  3. Дреон ДМ (Dreon DM), и др. При мъжете, промяната в хранителния прием на наситени мазнини е свързан с промяната в масата на големи липопротеинови частици с ниска плътност. Американски вестник за клинично хранене (The American Journal of Clinical Nutrition), 1998.

 

Още: Митът за наситени мазнини е развенчан напълно тук:

http://authoritynutrition.com/it-aint-the-fat-people/

и тук:

http://wholehealthsource.blogspot.com/2011/01/does-dietary-saturated-fat-increase.html

 

Диетолози твърдят: "Диети с ниско съдържание на въглехидрати са нездравословни."

 

Отговор: Това просто не е вярно. От 2002 година насам, ниско-въглехидратните диети се проучват подробно, като са проведени над 20 контролирани проучвания, избрани на случаен принцип.

 

Те последователно довеждат до много по-добри резултати за здравето, отколкото типичната ниско маслена диета. Те предизвикват по-голяма загуба на тегло и подобряват всички основни рискови фактори за заболяванията, включително триглицеридите, HDL и нивата на кръвната захар.

 

Изследвания

 

  1. Уестман ЕО (Westman ЕО), и др. Ниско въглехидратно хранене и обмяната на веществата. Американски вестник за клинично хранене, (American Journal оf Clinical Nutrition), 2007.
  2. Хеиън М (Hession M), и др. Систематичен преглед на рандомизирани контролирани проучвания на ниско-въглехидратни диети сравнени с ниско-маслени / ниско-калорични диети при управление на затлъстяването и неговите съпътстващи заболявания. Преглед на затлъстяването (Obesity Review), 2008.
  3. Сантош Ф (Santos F), и др. Систематичен обзор и мета-анализи на клиничните проучвания за ефектите на ниско-въглехидратните диети върху сърдечно-съдовите рискови фактори. Преглед на затлъстяването (Obesity Review), 2012.

 

Още: Намерете още много изследвания и цялостен научен преглед тук: http://authoritynutrition.com/23-studies-on-low-carb-and-low-fat-diets/

 

Диетолозитвърдят: "Червените меса са нездравословни и трябва да се консумират само в умерени количества"

 

Отговор: Истина е, че консумацията на месо се свързва с повишаване риска за много заболявания, но това не се отнася за подходящо обработеното червено месо.

 

Червено месо е безвредно ако е приготвяно на ниска температура, въпреки че може да образуват вредни съединения, ако е готвено повече от необходимото. Отговорът не е в избягването на червено месо, а в консумирането му в непрепечен вид. Колкото и да ни е вкусна коричката и препечените червени меса, при температури над 150 градуса започват процесите на карамелизация на месото, при които страничните продукти за вредни за човешкия организъм. Факт е, че при готвене в Крок-Пот месото никога не надвишава температурата от 92 градуса и процеси на карамелизация никога не започват.

 

Връзката между непреработено червено месо и рака е силно преувеличена. Проучвания показват, че ефектът е много слаб при мъжете, а при жените няма такъв.

 

Ако сте между хората, които обичат червеното месо, спрете с притесненията - просто си купете Крок-Пот и ще се радвате на здравословно приготвено и вкусно месо.

 

Изследвания

 

  1. Миша Р (Micha R), и др. Консумация на червено, преработено месо и риска от внезапна исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт и захарен диабет: систематичен обзор и мета-анализи. Кръгозор (Circulation), 2010.
  2. Рохрман С (Rohrmann S), и др. Консумация на месо и смъртност - резултати от Европейско исзследване за рака и храненето. БМС Медицина (BMC Medicine), 2013.
  3. Александър (Alexander DD), и др. Мета-анализ на проучвания за консумация на червено месо и колоректален рак. Евопейски вестник за превенция на рака (European Journal of Cancer Prevention), 2011.
  4. Александър DD, и др. Червено месо и колоректален рак: критично резюме на бъдещите епидемиологични проучвания.Затлъстяването Коментари, 2011.


 

Още: Повече проучвания за червеното месо вижте тук: http://authoritynutrition.com/is-red-meat-bad-for-you-or-good/

 

Диетолози твърдаят: "Протеинът е вреден за вашите кости и причинява остеопороза."

 

Отговор: Въпреки че е вярно, че в краткосрочен план, протеинът може да доведе до загуба на калций в костите, в дългосрочен план, този ефект не се наблюдава.

На практика, изследванията убедително показват, че в дългосрочен план, протеинът действително подобрява костното здраве, а не обратното. Следователно, ужасния съвет да запазим протеина нисък, има вероятност да увеличи риска от остеопороза.

 

Изследвания:

 

  1. Керстетер Дж.Е. (Kerstetter JE), и др. Хранителните протеини и костното здравето: преглед на последните изследвания. Текущи гледища в лопидологията, (Current Opinion в Lipidology), 2011.
  2. Бонжур ДжП (Bonjour JP), идр. Хранителните протеини: основна хранителна съставка за здравето на костите. Списание на Американския колеж по хранене (The American Journal of Clinical Nutrition), 2005.
  3. Мънгър РГ (Munger RG), и др. Проучване на хранителния прием на протеин и рискът от фрактури на тазобедрената кост при жени след менопауза. Американски вестник за клинично здраве (The American Journal на Clinical Nutrition), 1999.

 

Диетолози твърдят: "Хората трябва да намалят приема на сол.”

 

Отговор: Въпреки че ограничаване на приема на сол може да понижи кръвното налягане, то не намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и смърт.

Някои проучвания дори показват, че ако се ограничи натриевия хлорид твърде много, може да се увеличат някои рискови фактори за заболявания.

Няма научни доказателства за препоръчителна дневна доза от 1500-2300 мг, следователно, хората, които са здрави могат да консумират "нормални" количества сол без никаква вреда.

 

Изследвания:

 

  1. Тейлър РС (Taylor RS), и др. Намален прием на сол за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. База данни Кохрейн за систематични прегледи (Cochrane Database of Systematic Review), 2011.
  2. Юргенс Г (Jurgens G), и др. Влиянието на диета с понижен прием на сол, съпоставена с диета с висок прием на сол, върху кръвното налягане, ренин, алдостерон, катехоламини, холестероли и триглицеридите. База данни Кохрейн за систематични прегледи (Cochrane Database of Systematic Review), 2003.
  3. Гарг Р (Garg R), и др. Диета с понижен прием на сол повишава инсулиновата резистентност при здрави индивиди. Метаболизъм (Metabolism), 2011.
  4.  

Още: Повече проучвания върху мита за солта прочетете тук: http://authoritynutrition.com/how-much-sodium-per-day/

и тук: http://eathropology.com/2013/05/21/the-nacl-debacle-part-2-we-dont-need-no-stinkin-science-2/

 

Диетолози твърдят: "Полиненаситените мазнини понижават холестерола и намаляват риска от болест на сърцето"

 

Отговор: Има два вида полиненаситени мазнини, Омега-3 и Омега-6. Вярно е, че Омега-3 мастни киселини намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, но същото не е вярно за Омега-6.

 

Въпреки, че Омега-6 (соево олио, царевично олио, и т.н.) може да намалят холестерола, проучванията показват, че те в действителност повишават риска от сърдечно-съдови заболявания.

 

Следователно ужасните съвети за увеличаване на полиненаситени мазнини, без да се указва вида, вероятно допринася за сърдечно-съдови заболявания, вместо да ги предотврати.

 

Изследвания:

 

  1. Рамсден СЕ (Ramsden CE), и др. Използване на хранителна линолова киселина за вторична превенция на коронарна болест на сърцето и смърт. Британски медицински вестник (British Medical Journal), 2013.
  2. Ландс УЕ (Lands WE), и др. Хранителни мазнини и здраве: доказателства и политика на превенция: внимателното използване на хранителните мазнини може да подобри живота и да предпази от болести. Аналзи на Нюйоркската академия на науките, (Annals of the New York Academy of Sciences )2005.
  3. Рамсден СЕ (Ramsden CE), и др. n-6 мастните киселини, специфичните и смесените поли-несатурирани хранителни интервенции имат различни ефекти върху CHD риска: мета-анализ на случайни, контролирани проучвания. Британски вестник за храненето (British Journal of Nutrition), 2010.

 

Още: Много повече проучвания за растителни масла тук: http://authoritynutrition.com/are-vegetable-and-seed-oils-bad/

 

Диетолози твърдят: "Хората трябва да избират млечни продукти с ниско съдържание на мазнини, за да намалят калориите и наситените мазнини."

 

Отговор: Няма доказателства, че хората се влияят положително от избора на ниско- маслено, вместо пълно-маслено мляко и млечни продукти. Като допълнение, ниско-маслените млечни продукти обикновено са с високо захарно съдържание, което сериозно поставя под въпрос тези несъобразени съвети.

Пълномаслените млечни продукти (особено тези, получени от хранени с трева крави) съдържат много важни хранителни вещества като витамин К2 и бутират, които са много оскъдни в диетата.

Високо-маслените млечни продукти са действително свързани с по-нисък риск от затлъстяване. В страни, където кравите се хранят основно с трева, хората, консумиращи високомаслени млечни продукти, драстично намяват риск от сърдечно-съдови заболявания.

 

Изследвания:

 

  1. Крац М (Kratz М), и др. Връзката между консумация на висо-комаслени млечни продукти и затлъстяването, сърдечно-съдовите и метаболитните заболявания. Европейски вестник по хранене (European Journal of Nutrition), 2013.
  2. Бонтиус М (Bonthius M), и др. Консумация на млечни продукти и модели на смъртност при възрастните индивиди в  Австралия. Европейски вестник по хранене (European Journal of Clinical Nutrition), 2010.
  3. Смит (Smit), и др. Конюгирана линолова киселина в мастната тъкан и риска от инфаркт на миокарда. Европейски вестник по хранене (The American Journal of Clinical Nutrition), 2010.

 

 

Диетолози твърдят: "Всичко при отслабването се свежда до поети калории и изразходвани калории."

 

 

Отговор: Това е изцяло грешно, различните източници на калории минават през различни метаболитни пътища в организма и имат различни ефекти върху глада, хормоните и мозъка.

Нека не забравяме, също така, че здравето е много повече от телесно тегло. Някои източници на калории (добавена захар, растителни мазнини) могат да предизвикат вредно въздействие върху обмяната на веществата, което няма нищо общо с тяхната калорична стойност.

 

Изследвания:

 

  1. Фейнман РД (Feinman RD), и др. "Една калория е калория" нарушава втория закон на термодинамиката. Вестник за храненто (Nutrition Journal), 2004.
  2. Джонстън КС (Johnston CS), и др. Пост-прандиалната термогенеза се увеличава със 100% при високо-протеинови, ниско-маслени диети, в сравнение с високо- въглехидратни, ниско-маслени диети при здрави, млади жени. Списание на Американския колеж по хранене (The Journal of the American College of Nutrition), 2002.
  3. Велдхорст МА (Veldhorst MA), и др. Наличието или липсата на въглехидрати, както и процента на мазнини при високо-протеинова диета засяга подтискането на апетита, но не и изразходването на енергия при хора с нормално телесно тегло, хранени при енергиен баланс. Британски вестник за хранене (British Journal of Nutrition, 2010.

 

Още: Повече изследвания по отношение на мита за калориите прочетете тук: http://authoritynutrition.com/6-reasons-why-a-calorie-is-not-a-calorie/

 

Диетолози твърдат: "Най-добре е да се приемат много, но малки порции през целия ден."

 

Отговор: Мит е, че е най-добре да се приемат много хранения, но на малки порции, вместо няколко хранения с по-големи порции. Проучванията показват, че това няма ефект върху здравето или телесната маса.

 

Изследвания:

 

  1. Белисле Ф (Bellisle F), и др. Честота на хранене и енергиен баланс. Британски вестник по хранене(British Journal of Nutrition), 1997.
  2. Камерън Дж.Д. (Cameron JD), и др. Повишената честота на хранене не води до по-голяма загуба на тегло при лица, които са били поставени на 8-седмична опа-енергиен (с еднаква енергийна стойност), ниско-калоричен хранителен режим.

 

Още: Задълбочено развенчаване на този мит прочетете тук:  http://authoritynutrition.com/how-many-meals-per-day/

 

Диетолози твърдят: "Мазнините правят мазнини."

 

Отговор: Въпреки, че мазнините имат повече калории на грам в сравнение с въглехидратите и протеина, те не охранват в по-голяма степен. Консумирането на храни, които са с естествено високо съдържание на мазнини, води до за намаляване на апетита.

Проучванията непрекъснато показват, че диети, които са с високо съдържание на мазнини (но с ниско съдържание на въглехидрати) ведят до много по-голяма загуба на тегло от диети, които са с ниско съдържание на мазнини.

 

Изследвания:

 

  1. Брехм БДж (Brehm BJ), и др. Случайно проучване, сравняващо много ниско-въглехидратна диета с диета с ограничени калории и ниско съдържание на мазнини, върху телесното тегло и сърдечно-съдовите рискови фактори при здрави жени. Журнал по клинична ендокринология и метаболизъм (The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism), 2003.
  2. Янси УС (Yancy WS), и др. Ниско-въглехидратна, кетогенна диета сравненина ниско-маслена диета за лечение на затлъстяване и хиперлипидемия: произволно, контролирано проучване. Анали на медицината за вътрешни болести (Annals of Internal Medicine), 2004.
  3. Уестман ЕС (Westman EC), и др. Ефектът на ниско-въглехидратна, кетогенна диета в сравнение с ниско-гликемичена индексна диета на гликемичния контрол при пациенти с диабет тип 2. Хранене и метаболичзъм (Nutrition & Metabolism), 2008.

 

Нещо друго?                           

Има ли някакви други нелепи митове, които бихте искали да засегна? Оставете коментар по-долу и ще преценя дали мога да ги добавя към списъка.

 

Би било страхотно, ако тази статия може да се превърне в "оръжие" за всички нас да променим света, диетолог по диетолог.

 

Източник: http://authoritynutrition.com/how-to-win-an-argument-with-a-nutritionist/

Права за публикуване ще откриете тук: http://authoritynutrition.com/contact/

 

Сдобийте се с Crock-Pot, вашият партньор за здравословно готвене... кликнете тук

 

Върни До Горе