Език: BG
Валута: BGN
  • BGN
Добре дошли в нашия магазин! |

Количка

0 артикула

Категории с падащо меню

Съветите на Валери Нешов

Съвети, малки тайни и кулинарни хитринки от известния кулинарен майстор Валери Нешов!

 

Най-сетне успяхме да реализираме и тази наша идея - рубрика за ваши въпроси и отговори към вас. За нас е важно да сме максимално интересни и полезни в това как да готвим и да се храним вкусно и здравословно с домашно приготвени ястия. Да споделяме удоволствието от храната,  да създаваме приятна атмосфера у дома.

 

Изключително много сме радостни и благодарни на шеф Валери Нешов, че откликна отзивчиво на нашата покана да отговаря на зададените от вас въпроси!

Можете да отправите своя въпрос през формата тук>>

 


 

 

Здравейте от мен, ето и отговорите на въпросите.

 

Въпрос: Албена: Може ли в уредите за готвене на ориз Крок-Пот да се готви ориз за суши?

Отговор: Да, не само че може , но и при този начин на готвене резултатите са по-добри, отколкото при традиционното варене на ориз. Можете да се доверите на уредите напълно като обърнете внимание на следните 3 неща:

- Избор на подходящ вид ориз – в големите вериги супермакети , а също и в китайските магазини за храна можете да намерите т.нар ориз за суши. Има различни марки, които произвеждат точно такъв ориз – напр. Русо гало, Арборио, Крина...

- Пропорции при готвене – количество ориз към течност. Щом изберете подходящия ориз, доста често на опаковката ще намерите и упътване с рецепта кое е правилното съотношение.

- Оризов оцет – тук също има варианти колко градусов оцет ще изберете – 9, 12 или 15. В зависимост от това има и малки разлики в рецептите.

Използването на уред за ориз е едно улеснение в случая, когато се готви за приготвяне на суши у дома. Ще подберем и предложим в скоро време и рецепти, които да ползвате, за да си направите суши  сами.

 

Въпрос: Елена Стефанова : Здравейте! Как се пече питка? Аз я пека на 180' за около 45 мин на вентилатор, но винаги ми става дебела кората.

Отговор: Когато печете питка  в  домашна фурна е важно да знаете следното:

· Важно е да месите меко, но не лепкавотесто.

· В него трябва освен мая и вода да има:сол, захар,масло или олио.

· Когато тестото втасва, вторият път, когато сте оформили питката преди печене я покривайте с влажна кърпа.

· Трябва да изчакате тестото(оформения хляб,питка )да втаса добре, но не да превтасва, лесен начин да проверите дали хлябът е готов за печене е като го натиснете леко с пръст и ако    формата му се възвръща бързо това означава, че му е необходимооще време. Ако там, където сте натиснали тестото, неговата форма севъзвръща бавно  е време да го печете.

· Печете хляба всилно загряна предварително фурна  220градуса, 3-4 минути, след което намалете фурната на 175-180градуса.

· Когато  печете с вентилатор е възможно да получите твърда и дебела кора, в този случай печете на горно и долно печене.

· След като изпечете  хляба го завийте  с влажна кърпа.

· Моля да запомните това от мен като съвет:  хубавият хляб е с твърда коричка и мека, пухкава среда.

 

Въпрос: Пепа Стоева: Въпрос, който ме гложди от години :)Когато се пече с алуминиево фолио, коя част се поставя към храната - лъскавата, или матовата?

Отговор: Когато печете с метално фолио лъскавата страна е отдолукъм продукта, тъй като то отразява топлината, която се отделя и я връща отново към него. Може да се убедите в това, което ви казвам:ако печете едни и същи продукти седнакъв грамаж, еднитес фолио, което е завито с лъскаватастрана към продукта, а вторите  завитис матираната страна, ще установите, че това ястие, което е завито с лъскавата страна къмпродукта ще се сготви по бързо и ще има по-добър вид.Извод:когато печете под фолио, винаги лъскавата страна нафолиото да е към продукта  а матовата външна (отгоре).

 

Въпрос: Любка Гечева: Как най-лесно в домашни условия да си направя ангелски коси от карамел?

Отговор: Пригответе светъл карамел и след като захарта карамелизира добаветеняколкокапки лимонов сок или оцет. Оставете карамелът да се охлажда .Следете го, за да не се охлади прекалено много, след което вземете малкоот  карамела и с дървена шпатула или лъжица, започнете да правитевъртеливи движения, така че карамелът да пада на тънка фина  струя и отвисочина. Като потренирате около 5 -6 минути ще се получат ангелските коси .Ако ви е трудно да разберете това което ви описвам гледайте „Полуостровът на Съкровищата“ - Епизода от Смилян за смилянският Фасул.

 

Въпрос: Камелия Георгиева: Един въпрос и от нас - той е на Kalina Malina. Моят въпрос към майстор Нешев: Може ли да споделите някоя интересна подправка/подправки за свинско месо, освен стандартните, които най-често се използват, а именно - сол, черен пипер, червен пипер? Също така и марината, начин на подготовка на месото?!
Благодаря! :)

Отговор: Подходящи подправки за свинско месо са пресните подправки в зависимосткакви други продукти се използват в рецептата, която искате даприготвите. Препоръчвам ви да опитате с: мащерка ,розмарин,салвия, риган, майоран,босилек и пр., но когато ползвате розмарин и мащерка  внимавайте да непрекалите с тях, защото са много силни, имат високо съдържание насмола.Аз лично немариновам  и не харесвам мариновани меса:

  • 1. Опитайте с кисело мляко и свежи подправки
  • 2. Зехтин  и олио - равни части,чесън, прясна мащерка, като може да добавитечили илипикантна друга подправка, ако харесвате пикантна храна.
  • 3. Едрозърнеста горчица(ретро), соев сос ,чесън или кромид лук, сос, уорчестър,зехтин.

 

Надявам се да съм ви бил полезен.

Успех в кулинарните опити и колкото повече експериментираме спродукти,методи и технологии на приготвяне,съчетаване на вкусове,аромати и продукти,толкова повече разбираме, че иманови и интересни ястия и вкусове.

 

Поздрави,
Валери Нешов