Добре дошли в нашия магазин!

Количка

0 артикула

Често задавани въпроси

Q: Може ли Crock-Pot® да работи без наблюдение?

Уредите Crock-Pot са уреди със самостоятелно електрозахранване, предназначени да работят продължително време, без да бъдат наблюдавани и обслужвани. За разлика от повечето кухненски уреди Crock-Pot са създадени да работят без надзор, веднъж поставили храната в него, включваме уреда и можем да отидем на работа, да излезем от в къщи, и да се занимаваме с каквото желаем. След приключване на готвенето Crock-Pot  поддържа ястието топло и готово за консумиране в продължение на няколко часа. В случаи, когато се планира дълго време ястието да се поддържа топло в Kрок-пот, е препоръчително малко да се намали времето за готвене за да избегнем преваряване.

 

Q: Каква е разликата между температурните режими “LOW”и “HIGH”?

И двата температурни режима достигат еднаква температура при готвене, но скоростта на нагряване е различна. За получаване на отлични вкусови качества, сочност и крехкост времето за приготвяне на ястието зависи от вида и теглото на месото и останалите продукти. Повечето ястия могат да се приготвят и при двата режима.

 

Q: Колко време обикновено продължава готвенето с Crock-Pot®?

За да започне яденето да къкри (това става при около 100ºC), са необходими 7-8 часа при нискотемпературния режим "LOW" или 3-4 часа при високотемпературния режим 'HIGH'.

 

Q: Как да преизчисля времето за готвене в двата температурни режима?

По-долу е дадена таблица със сравнителни времена за готвене в двата режима, в часове.

 

HIGH

LOW

3 часа

7 часа

4

8

5

9

6

10

7

11

8

12

 

Не се препоръчва:

1. Преизчисляване на време, което е по-малко от 7-8 часа на нискотемпературния режим;

2. Преизчисляване на време, което е по-малко от 3-4 на високотемпературния режим.

 

Q: Колко време отнема приготвянето на ястия с различни по вид продукти и тегло?

 

Месо

Тегло

Готвене с режим „LOW”

Готвене с режим “HIGH”

Свинско*

2.5-3кг

9 ½ часа

7 ½ часа

Свинско филе

1.5кг

6 часа

5 часа

Птиче**

2.5-3кг  

7 ½ часа

6 ¼ часа

Телешко

1.5 кг

8 часа

5 ¾ часа

Месо за яхния

1.5 кг

6 часа

4 ¾ часа

Риба***

1 кг

3 ½ часа

1 ½ часа

 

Забележка: Всички времена са приблизителни. Точното време зависи от конкретното месо (количеството тлъстина), вида на останалите продукти, големината на парчетата при нарязване, и нивото на запълване на съда за готвене.

 

* Свински бут или плешка

** Цяло пиле, пуешки гърди

*** Ако рибата се прибави след завиране, ще са необходими 15-30 мин за приготвянето й.

 

 

Q: Колко запълнен да е съда при готвене с Crock-Pot®?

Оптимално е готвене при запълненост на съда от ½ до ¾ от обема.

 

 

Q: Изпарява ли се водата при готвене с Crock-Pot®?

При готвене с Crock-Pot® се наблюдава много малко изпарение на течността от съда. Ако приготвяте супа, задушено или сос от традиционна рецепта, която не е адаптирана  за бавно готвене – намалете количеството течност. При необходимост в последствие може да се добави допълнително бульон или течност, ако яденето е твърде гъсто.

 

 

Q: Може ли да се отваря капака по време на готвене, или да се разбърква ястието?

Поради спецификата на готвене с Crock-Pot не се налага ястието да се разбърква, освен ако не е изрично указано в рецептата. При отваряне на капака се губи голяма част от топлината и това удължава необходимото време за приготвяне на яденето. Затова избягвайте да отхлупвате капака.

 

Q: Може ли да се претопля яденето в Crock-Pot®?

Това не е препоръчително. Но керамичният съд за готвене може да се използва в микровълнова печка и във фурна до 200 ºC, за да се притопли ястието. Голяма част от приготвените храни имат все така отличен вкус и на следващия ден, защото отделните съставки и продукти са се смесили и са оформили един цялостен, богат вкус.

 

Q: Трябва ли да се запържва или задушава предварително месото?

Някои хора предпочитат удобството и слагат месото да се готви директно в Crock-Pot®, но ако решите да запържите или задушите месото преди готвенето – допълнителните усилия си заслужават, защото по този начин не само се отделя излишната мазнина, която иначе би попаднала в съда за готвене, но и самото месо придобива неповторим вкус и аромат.

 

Q: Струва ми се, че ястието се готви твърде бързо, какво да правя?

Ако готвите на високотемпературния режим и яденето се е готвило по-малко от 5-6 часа, то превключете готвенето на нискотемпературния режим, за да забавите процеса на готвене.

 

Q: Каква е разликата между Крок-пот и “slow cooker”?

Crock-Pot®е марката, която е наложила първите уреди за бавно готвене в САЩ през 1971г. И до днес компанията остава лидер в сектора и предлага разнообразие от модели с различни размери, вградени и програмируеми функции.

 

Ако още не сте избрали подходящ за вас модел или имате други въпроси, на които не сме отговорили, разгледайте сравнителната таблица тук или се обадете на 0700 20440

Върни До Горе