Количка

0 артикула

Често задавани въпроси

Q: Може ли Crock-Pot® да работи без наблюдение?

Уредите Crock-Pot са уреди със самостоятелно електрозахранване, предназначени да работят продължително време, без да бъдат наблюдавани и обслужвани. За разлика от повечето кухненски уреди Crock-Pot са създадени да работят без надзор, веднъж поставили храната в него, включваме уреда и можем да отидем на работа, да излезем от в къщи, и да се занимаваме с каквото желаем. След приключване на готвенето Crock-Pot  поддържа ястието топло и готово за консумиране в продължение на няколко часа. В случаи, когато се планира дълго време ястието да се поддържа топло в Kрок-пот, е препоръчително малко да се намали времето за готвене за да избегнем преваряване.

 

Q: Каква е разликата между температурните режими “LOW”и “HIGH”?

И двата температурни режима достигат еднаква температура при готвене, но скоростта на нагряване е различна. За получаване на отлични вкусови качества, сочност и крехкост времето за приготвяне на ястието зависи от вида и теглото на месото и останалите продукти. Повечето ястия могат да се приготвят и при двата режима.

 

Q: Колко време обикновено продължава готвенето с Crock-Pot®?

За да започне яденето да къкри (това става при около 100ºC), са необходими 7-8 часа при нискотемпературния режим "LOW" или 3-4 часа при високотемпературния режим 'HIGH'.

 

Q: Как да преизчисля времето за готвене в двата температурни режима?

По-долу е дадена таблица със сравнителни времена за готвене в двата режима, в часове.

 

HIGH

LOW

3 часа

7 часа

4

8

5

9

6

10

7

11

8

12

 

Не се препоръчва:

1. Преизчисляване на време, което е по-малко от 7-8 часа на нискотемпературния режим;

2. Преизчисляване на време, което е по-малко от 3-4 на високотемпературния режим.

 

Q: Колко време отнема приготвянето на ястия с различни по вид продукти и тегло?

 

Месо

Тегло

Готвене с режим „LOW”

Готвене с режим “HIGH”

Свинско*

2.5-3кг

9 ½ часа

7 ½ часа

Свинско филе

1.5кг

6 часа

5 часа

Птиче**

2.5-3кг  

7 ½ часа

6 ¼ часа

Телешко

1.5 кг

8 часа

5 ¾ часа

Месо за яхния

1.5 кг

6 часа

4 ¾ часа

Риба***

1 кг

3 ½ часа

1 ½ часа

 

Забележка: Всички времена са приблизителни. Точното време зависи от конкретното месо (количеството тлъстина), вида на останалите продукти, големината на парчетата при нарязване, и нивото на запълване на съда за готвене.

 

* Свински бут или плешка

** Цяло пиле, пуешки гърди

*** Ако рибата се прибави след завиране, ще са необходими 15-30 мин за приготвянето й.

 

 

Q: Колко запълнен да е съда при готвене с Crock-Pot®?

Оптимално е готвене при запълненост на съда от ½ до ¾ от обема.

 

 

Q: Изпарява ли се водата при готвене с Crock-Pot®?

При готвене с Crock-Pot® се наблюдава много малко изпарение на течността от съда. Ако приготвяте супа, задушено или сос от традиционна рецепта, която не е адаптирана  за бавно готвене – намалете количеството течност. При необходимост в последствие може да се добави допълнително бульон или течност, ако яденето е твърде гъсто.

 

 

Q: Може ли да се отваря капака по време на готвене, или да се разбърква ястието?

Поради спецификата на готвене с Crock-Pot не се налага ястието да се разбърква, освен ако не е изрично указано в рецептата. При отваряне на капака се губи голяма част от топлината и това удължава необходимото време за приготвяне на яденето. Затова избягвайте да отхлупвате капака.

 

Q: Може ли да се претопля яденето в Crock-Pot®?

Това не е препоръчително. Но керамичният съд за готвене може да се използва в микровълнова печка и във фурна до 200 ºC, за да се притопли ястието. Голяма част от приготвените храни имат все така отличен вкус и на следващия ден, защото отделните съставки и продукти са се смесили и са оформили един цялостен, богат вкус.

 

Q: Трябва ли да се запържва или задушава предварително месото?

Някои хора предпочитат удобството и слагат месото да се готви директно в Crock-Pot®, но ако решите да запържите или задушите месото преди готвенето – допълнителните усилия си заслужават, защото по този начин не само се отделя излишната мазнина, която иначе би попаднала в съда за готвене, но и самото месо придобива неповторим вкус и аромат.

 

Q: Струва ми се, че ястието се готви твърде бързо, какво да правя?

Ако готвите на високотемпературния режим и яденето се е готвило по-малко от 5-6 часа, то превключете готвенето на нискотемпературния режим, за да забавите процеса на готвене.

 

Q: Каква е разликата между Крок-пот и “slow cooker”?

Crock-Pot®е марката, която е наложила първите уреди за бавно готвене в САЩ през 1971г. И до днес компанията остава лидер в сектора и предлага разнообразие от модели с различни размери, вградени и програмируеми функции.

 

Ако още не сте избрали подходящ за вас модел или имате други въпроси, на които не сме отговорили, разгледайте сравнителната таблица тук или се обадете на 0700 20440