Дата: 2012-01-03
Печена дива гъска с пълнеж от кестени - Пламен Лазаров
Тази рецепта бе номинирана от журито за финалната тройка на конкурса ни с награди. Просто не можем да не я споделим с вас...
Продукти за 1 порция:
200 грама месо
100 грама кестени
25 грама масло /1 супена лъжица/
лимон
овесени трици
1 водна чаша прясно мляко
щипка захар
сол на вкус
снимка: Flickr
Приготвяне:
Почистената дива гъска се маринова или се държи 5 часа в прясно мляко на студено. Обелените кестени се варят във вода заедно с няколко резена лимон и шепа трици докато се забели и втората им ципа. Обелени от нея те се пускат в млякото, в което е сложено част от маслото. Като се изпари млякото кестените се задушават в маслото. Леко се посоляват. Гъската се пълни с така приготвените кестени, зашива се и се пече продължително на слаба фурна. Когато се зачерви коричката е готово. Гъската се сервира със соса от печеното и зелена салата.
С гъската се пие много вино.
Забележка: благодарим за Пламен за чудесната рецепта. Тя е празнична, необичайна рецепта, с добра технология на мариноване и приготвяне, с рядко срещано месо и продукти. Ястието е изключително подходящо за готвене с крокпот, тъй като дивата гъска е суха, жилава и трудна за обработка. Може да се добави сладък сос при сервиране.