Q: Може ли Crock-Pot® да работи без наблюдение?
Уредите Crock-Pot® са със самостоятелно електрозахранване, предназначени да работят продължително време, без необходимо наблюдение. За разлика от повечето кухненски уреди, Crock-Pot® са създадени да работят без надзор. Напълно възможно е да приготвим продуктите за готвене, поставяйки ги във включения уред, и да го оставим да действа, докато сме на работа или из дома, следвайки своята програма. След приключване на зададената програма, Crock-Pot® поддържа ястието топло и готово за консумиране в продължение на няколко часа. Ако е необходима дълготрайна термо-поддръжката на ястието, препоръчително е да се намали програмата за готвене, така че да се избегне преваряване.
Q: Каква е разликата между температурните режими “LOW”и “HIGH”?
И двата актуални режима достигат еднаква температура при готвене, но скоростта на нагряване е различна. За получаване на отлични вкусови качества, сочност и крехкост, времето за приготвяне на ястието зависи от вида и теглото на продуктите за готвене (месо, зеленчуци и др.). Повечето ястия могат да се приготвят и при двата режима.
Q: Колко време обикновено продължава готвенето с Crock-Pot®?
За да започне яденето да къкри (това става при около 100ºC), са необходими между 7-8 часа при нискотемпературния режим "LOW" или между 3-4 часа при високотемпературния режим "HIGH".
Q: Как да преизчисля времето за готвене в двата температурни режима?
Следва таблица със сравнителни времена за готвене в двата режима, изчислени в часове:
HIGH (Високо/ч.) | LOW (Ниско/ч.) |
3 | 7 |
4 | 8 |
5 | 9 |
6 | 10 |
7 | 11 |
8 | 12 |
Не се препоръчва:
1. Преизчисляване на време, което е по-малко от 7-8 часа на нискотемпературния режим;
2. Преизчисляване на време, което е по-малко от 3-4 на високотемпературния режим.
Q: Колко време отнема приготвянето на ястия с различни по вид продукти и тегло?
Месо | Тегло | Готвене с режим „LOW” | Готвене с режим “HIGH” |
Свинско* | 2.5-3кг | 9 ½ часа | 7 ½ часа |
Свинско филе | 1.5кг | 6 часа | 5 часа |
Птиче** | 2.5-3кг | 7 ½ часа | 6 ¼ часа |
Телешко | 1.5 кг | 8 часа | 5 ¾ часа |
Месо за яхния | 1.5 кг | 6 часа | 4 ¾ часа |
Риба*** | 1 кг | 3 ½ часа | 1 ½ часа |
Забележка: Всички времена са приблизителни. Точното време зависи от конкретното месо (количеството тлъстина), вида на останалите продукти, големината на парчетата при нарязване, и нивото на запълване на съда за готвене.
* Свински бут или плешка;
** Цяло пиле, пуешки гърди;
*** Ако рибата се прибави след завиране, ще са необходими 15-30 мин за приготвянето й.
Q: Колко запълнен да е съда при готвене с Crock-Pot®?
Оптимално е готвене при запълненост на съда от ½ до ¾ от обема.
Q: Изпарява ли се водата при готвене с Crock-Pot®?
При готвене с Crock-Pot® се наблюдава много малко изпарение на течността от съда. Ако приготвяте супа, задушено или сос от традиционна рецепта, която не е адаптирана за бавно готвене – намалете количеството течност. При необходимост в последствие може да се добави допълнително бульон или течност, ако яденето е твърде гъсто.
Q: Може ли да се отваря капака по време на готвене, или да се разбърква ястието?
Поради спецификата на готвене с Crock-Pot® не се налага ястието да се разбърква, освен ако не е изрично указано в рецептата. При отваряне на капака се губи голяма част от топлината и това удължава необходимото време за приготвяне на яденето. Затова избягвайте да отхлупвате капака.
Q: Може ли да се претопля яденето в Crock-Pot®?
Това не е препоръчително. Но керамичният съд за готвене може да се използва в микровълнова печка и във фурна до 200ºC, за да се затопли ястието. Голяма част от приготвените храни имат все така отличен вкус и на следващия ден, защото отделните съставки и продукти са се смесили и са оформили един цялостен, богат вкус.
Q: Трябва ли да се запържва или задушава предварително месото?
Някои хора залагат на удобството и слагат месото да се готви директно в Crock-Pot®, но ако решите да го запържите или задушите преди приготвянето му в Crock-Pot® – допълнителните усилия си заслужават, защото по този начин не само се отделя излишната мазнина, която иначе би попаднала в съда за готвене, но и самото месо придобива неповторим вкус и аромат.
Q: Струва ми се, че ястието се готви твърде бързо, какво да правя?
Ако готвите на високотемпературния режим и яденето се е готвило по-малко от 5-6 часа, то превключете готвенето на нискотемпературния режим, за да забавите процеса на готвене.
Q: Каква е разликата между Crock-Pot® и “slow cooker”?
Crock-Pot® е марката, която е наложила първите уреди за бавно готвене в САЩ през 1971 г. И до ден днешен компанията е лидер в сектора и предлага разнообразие от модели с различни размери, вградени и програмируеми функции.
Ако още не сте избрали подходящ за вас модел или имате други въпроси, на които не сме отговорили, разгледайте сравнителната таблица тук и/или се обадете на 0700 20440.