Подготовка на различните продукти и готвене с Crock-Pot

 Oбщи съвети за подготовка на различните видове продукти и тяхното готвене в Crock-Pot

 

#МЕСО

· Премахвайте тлъстините и почиствайте месото, преди да го сготвите.

· Ако месото съдържа повече тлъстини, запържете или задушете отделно преди да го сготвите; така се придава по-богат и наситен  вкус на ястието.

· Месото трябва да се слага, така че да е изцяло в съда без да докосва капака.

· За малки или големи парчета месо съобразявайте количеството зеленчуци така че съдът да е винаги запълнен поне до половината.

· Помнете, препоръчителния размер на месото и предложеното време за готвене са само ориентировъчни. Точното тегло на печеното зависи от вида месо, начина на нарязване и костите.

· Нарязвайте месото на малки парчета, ако го приготвяте заедно с предварително сварен боб, плодове или леки зеленчуци, като гъби, лук, патладжан, или други, нарязани на ситно зеленчуци. Така храната ще се готви равномерно и с еднаква скорост.

· Замразени меса се добавят, ако се налеят поне 250 мл топла вода, която да ги "уплътнява" и да не позволява температурата да се променя рязко. Ако приготвяте рецепти със замразени продукти, добавете към времето за готвене 2 часа на вискотемпературен (HIGH) режим, или 4 часа на нискотемпературен (LOW) режим. Колкото по-голямо е замразеното месо, толкова повече време ще отнеме.

 

#РИБА

· Рибата се приготвя сравнително бързо, затова в зависимост от вида и големината й. Нужни от 15 мин до 2 ½ часа (приблизително) за приготвянето й.

 

#МЛЯКО

· Мляко, сметана и други млечни продукти често се разпадат при продължително готвене. При възможност е препоръчително те да се прибавят към гозвата през последните 15 до 30 минути от готвенето.

· Вместо тях могат да се добавят различни видове гъсти бульони, които са устойчиви на продължително готвене.

 

#ПАСТА И ОРИЗ

· Най-добър за бавно готвене е дългозърнестият ориз. Ако рецептата съдържа ориз, смесете го и го разбъркайте с другите съставки. Ако след изтичане на времето не е напълно готов добавете допълнително 1 до 1 ½ чаша вода или течност на 1 чаша сготвен ориз и продължете да готвите още 20 до 30 минути.

· Преди да добавите паста, спагети или макарони във вашия Crock-Pot, оставете ги да заврат на котлон. Не ги сварявайте, дръжте ги само колкото да омекнат леко. Добавяйте ги в Crock-Pot през последните 30 минути от готвенето.

 

#БОБ

· Препоръчително е бобът да омекне преди да го съчетаете със захар или кисели съставки, защото те често имат втвърдяващ ефект върху боба и могат да му попречат да омекне при готвенето.

· Преди да сложите боба да се готви в Crock-Pot кипнете го на котлон за няколко минути, изхвърлете водата и го изплакнете, и след това пристъпете към готвене в уреда.

 

#ЗЕЛЕНЧУЦИ

· Зеленчуците е добре да се готвят бавно и на ниска температура, за да запазят изцяло своя вкус. С Crock-Pot зеленчуците не се разваряват за разлика от обикновеното варене на котлон или във фурна.

· Поставяйте зеленчуците под месото, тъй като в Crock-Pot месото става готово по-бързо.

· Поставяйте зеленчуците близо до дъното и стените на съда. Разбърквайте нарязаните  зеленчуци с останалите съставки.

 

#БИЛКИ

· Пресните билки придават вкус и аромат само когато се добавят през последния час от готвенето.  При по-кратки рецепти, някои пресни билки, като мащерка и розмарин, запазват свойствата си когато и да ги добавите. При добавяне в началото, по правило повечето билки губят вкуса си.

· Сушени билки и подправки не променят свойствата си при бавното готвене и могат да се добавят в началото, но не прекалявайте с тях поради силния им аромат.

· Ароматът и свойствата на билките се променят взависимост от специфичния им характер и начина на съхранение. Използвайте умерено и проверявайте вкуса на ястието преди да го сервирате.

 

ТЕЧНОСТИ:

· За оптимални резултати и предотвратяване на изгаряне или изсушаване. Бъдете сигурни, че сте използвали подходящо количество течност.

· Винаги проверявайте че съдът за готвене е напълнен (поне) наполовина и съобразявайте времето за готвене.