Печени телешки гърди
Телешко варено
Необходими продукти:
1.5 кг телешки джолан с кост (препоръчително телешки, на шайба)
5-6 зърна черен пипер
1-2 дафинови листа
корен пащърнак (по възможност)
3 моркова
3 средно големи картофа
200 гр. обелена и почистена глава целина (250 грама необелена), нарязана на едри кубчета
3-4 по-дребни глави лук
сол на вкус
За овкусяване по желание:
1 чаена лъжичка пресен хрян настърган, или 2 чаени лъжички хрянова паста
2-3 супени лъжици оцет
1 скилидка чесън
За поръсване преди сервиране:
Ситно нарязан магданоз, или ситно нарязана целина на листа
Цена на продуктите – около 10 лева
Технология на приготвяне:
Измийте джолана, поставете го в Крок-Пота, към него прибавете измитите, почистени и нарязани на едро зеленчуци (оставете главите лук цели), зърната черен пипер, дафиновия лист и сол на вкус. Налейте вода до половината на съда (всички продукти трябва да са покрити, но не слагайте вода над ¾ от нивото на съда). Имайте предвид, че при готвене в Крок-Пот течността не извира и не се губи. Сложете в Крок-Пота на II/high за 6.5 часа.
Сервирайте бульон, зеленчуци и част от телешкия джолан, поръсени с прясно нарязания магданоз или листа от целина. От настъргания хрян, оцета и притрития чесън може да направите паста, която да сервирате в отделен съд към телешкото варено.
Телешки гювеч
Необходими продукти:
1 кг телешко месо за готвене
3 зърна черен пипер
1-2 дафинови листа
корен пащърнак (по възможност)
1 клонка прясна чубрица
2-3 скилидки чесън
2 моркова
1 средно голяма глава лук
2 средно големи картофа
150 гр. обелена и почистена глава целина (180 грама необелена), нарязана на едри кубчета
100 гр. тиквичка
100 гр. патладжан
100 гр. зелен фасул
около 150 гр. добре узрял домат
1 супена лъжица доматено пюре
зелена и червена чушка по желание
50 мл олио (или свинска мас)
сол на вкус
За поръсване преди сервиране:
Ситно нарязан магданоз, или друга прясна подправка по ваше желание
Цена на продуктите – около 9 лева
Технология на приготвяне:
Измийте и нарежете месото на по-едри късове, поставете го в Крок-Пота заедно с мазнината, към него прибавете всички измити, почистени и нарязани на едро зеленчуци, зърната черен пипер, дафиновия лист, пащърнака, клонката мащерка и сол на вкус. Налейте 100 мл вода. Сложете доматеното пюре и разбъркайте. Гответе в Крок-Пота на I/low за 6.5 часа, или на II/high за 5 часа.
Сервирайте ястието, поръсено със ситно нарязаната прясна подправка .
Телешко със зелен фасул
Необходими продукти:
1 кг телешко месо за готвене
3 зърна черен пипер
1 дафинов лист
2-3 скилидки чесън
1 морков
1 средно голяма глава лук
1 кг зелен фасул
около 150 гр. добре узрял домат
1 супена лъжица доматено пюре
50 мл олио
сол на вкус
1 чаена лъжица захар
За поръсване преди сервиране:
Ситно нарязан копър или магданоз.
Цена на продуктите – около 8.50 лева
Технология на приготвяне:
Измийте и нарежете месото на по-едри късове, поставете го в Крок-Пота заедно с мазнината, към него прибавете измитите и почистени зеленчуци: наситно нарязания лук, настъргания морков, обеления и нарязан на кубчета домат и подправките: целите скилидки чесън, зърната черен пипер, дафиновия лист, доматеното пюре, захарта и сол на вкус. Налейте 100 мл вода. Сложете фасула и разбъркайте. Гответе в Крок-Пота на I/low за 6.5 часа, или на II/high за 5 часа.
Сервирайте ястието, поръсено със ситно нарязаната прясна подправка.
Телешко с домати
Необходими продукти:
1 кг телешко месо за готвене
3 зърна черен пипер
1 дафинов лист
2-3 скилидки чесън
1 морков
1 средно голяма глава лук
1.5 кг добре узрял домат (или една консерва от 800 гр. цял белен домат)
1 супена лъжица доматено пюре
50 мл олио
сол на вкус
2 чаени лъжица захар
За поръсване преди сервиране:
Ситно нарязан магданоз.
Цена на продуктите – около 9.50 лева
Технология на приготвяне:
Измийте и нарежете месото на по-едри късове, поставете го в Крок-Пота заедно с мазнината, към него прибавете измитите и почистени лук (ситно нарязан), настъргания морков, целите скилидки чесън, обеления и нарязан на едри кубчета домат, зърната черен пипер, дафиновия лист, доматеното пюре, захарта и сол на вкус. Разбъркайте.
Гответе в Крок-Пота на I/low за 6.5 часа, или на II/high за 5 часа. Сервирайте порциите от ястието, поръсени със ситно нарязан магданоз.
Печени телешки гърди за 6 порции
Необходими продукти:
2 кг телешки гърди
3 зърна черен пипер
1 дафинов лист
2-3 скилидки чесън
1 морков
1 средно голяма глава лук
прясна мащерка или пресен розмарин
За марината:
1 супена лъжица доматено пюре
1 чаена лъжичка дижонска горчица (или 2 ч.л. едрозърнеста ретро горчица)
3 супени лъжици соев сос
1 чаена лъжица мед
Цена на продуктите – около 13.50 лева (за 6 порции)
Технология на приготвяне:
Измийте месото. Направете маринатата от соевия сос, доматеното пюре, дижонската горчица и меда. Втрийте я в телешките гърди. Поставете в Крок-Пота измитите, почистени лук (нарязан на едро), морков, целите скилидки чесън, зърната черен пипер, дафиновия лист, прясната подправка. Върху тях поставете телешките гърди.
Печете в Крок-Пота на I/low за 5.5 часа, или на II/high за 4.5 часа.