Оптония ЕООД: Ястия със свинско в Крок-Пот
Добре дошли в нашия магазин!

Количка

0 артикула

Ястия със свинско в Крок-Пот


 

Свинско със зеле

 

Свинско рагу

 

Свинско винен кебап

 

Свинско шпиковано

 

Свинско с пресен лук и гъби

 

Печени свински ребърца

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Свинско със зеле

Необходими продукти:

около 1 кг свинско месо за готвене (плешка, гърди, или врат)

1 прясна зелка (около 3 кг), или 1.5 кг кисело зеле

Ако ползвате прясно зеле - сол на вкус, захар (чаена лъжичка), и щипка лимонена киселина, и един обелен и изчистен от семките и течната част домат

1 настърган морков

1 бр. дафинов лист

4-5 зърна черен пипер

1 равна супена лъжица червен пипер

5 скилидки чесън

копър, чубрица или магданоз по избор

60 мл олио

Цена на продуктите – около 8.00 лева

 

Технология на приготвяне

Нарежете месото на по-едри късчета и го сложете заедно с мазнината в крок-пота. Покрийте го с прясното зеле, което сте нарязали  и притрили със солта, захарта и лимонената киселина. Ако ползвате кисело зеле – нарежете и сложете върху месото заедно с дафиновия лист, черния пипер на зърна, скилидките чесън (обелени и цели), и червения пипер. Ако ползвате прясно зеле – по същия начин – добавете посочените по-горе подправки, настъргания морков, и обеления, почистен и нарязан домат. Ако ползвате чубрица, добавете я в началото на готвенето, ако ползвате друг вид прясна подправка (копър, магданоз), нарежете я накрая и поръсете с нея преди да сервирате.

Включете крок-пот на I/low за 6 часа, или за 4.5 часа на II/high.

Бележка: Как да обелите лесно домат – домата се потапя във вряща подсолена и подсладена вода за 15 до 30 секудни, след което се изважда и се потапя в ледено студена вода (бланшира и шокира)

 

 

Свинско рагу

Необходими продукти:

около 1 кг свинско месо (свинско рагу, пушени ребра, или пушени гърди с кост)

зеленчуци според сезона – 2 глави лук, 2 моркова, 100 гр целина глава, 500 гр гъби (желателно пресни)

1 бр. дафинов лист

4-5 зърна черен пипер

2-3 скилидки чесън

2 равни супени лъжици доматено пюре

3 белени домата или една малка (400 гр) консерва с цели белени домати

сол на вкус, чаена лъжичка захар

чубрица или мащерка по желание

прясна подправка по избор за поръсване на готовото ястие

30 мл олио

Цена на продуктите – около 9.50 лева

 

Технология на приготвяне

Сложете месото заедно с мазнината в крок-пота. Покрийте го с нарязания на ситно лук, моркови и целина. Прибавете дафиновия лист, черния пипер, чесъна, чубрицата (или мащерката), и на едро нарязаните гъби. Разбъркайте, след което прибавете доматеното пюре и целите обелени домати (или консервата).

Включете крок-пот на I/low за 5 часа, или за 4 часа на II/high.

Поръсете готовото ястие с избраната от вас подправка по избор.

 

 

 

 

Свинско винен кебап

Необходими продукти:

около 1 кг свинско месо (плешка, бут, или шол)

3 глави лук (около 350 грама)

1 бр. дафинов лист

4-5 зърна черен пипер

1-2 зърна бахар

2-3 скилидки чесън

2 супени лъжици доматено пюре

100 мл червено вино

сол на вкус, чаена лъжичка захар

1 морков

1 равна супена лъжица брашно (или, желателно 2 супени лъжици препечено брашно)

прясна подправка по избор за поръсване на готовото ястие

олио – 50 мл

Цена на продуктите – около 9.50 лева

 

Технология на приготвяне

Сложете нарязаното на дребно (на късчета с размер около 2-3 см) и осолено месо заедно с мазнината в крок-пота. Добавете нарязания на много ситно лук и морков, скилидките чесън (цели, обелени) и подправките, доматеното пюре. Разтворете брашното в червеното вино и залейте всички продукти с него. Разбъркайте добре.

Включете крок-пот на I/low за 5 часа, или за 4 часа на II/high.

Поръсете готовото ястие с избраната от вас подправка по избор.

Бележка: лесно препичане на брашно. 5 равни супени лъжици брашно ги поставете в сух тиган. Сложете ги върху умерено загрят котлон, и при непрекъснато разбъркване препичайте брашното до получването на светло-златист цвят. Може да го направите и в суха тава в умерено загрята фурна, като периодично разбърквате, така че да не го прегорите.

 

 

Свинско шпиковано

Необходими продукти:

около 1 кг свинско месо ( плешка, бут, врат, или шол, за препоръчване е плешка)

1 морков

100 грама целина глава

1 глава лук

1 бр. дафинов лист

8-10 зърна цветен пипер

2-3 скилидки чесън

сол на вкус

прясна подправка по избор за поръсване на готовото ястие

50 мл олио – само ако ползвате бут или шол

Цена на продуктите – около 8.50 лева

 

Технология на приготвяне

Шпиковайте с помощта на тънък нож или игла за шпиковане месото с морков, целина, скилидки чесън и зърна цветен пипер. Добавете нарязания на шайби лук и останалите от шпиковането продукти на дъното на крок-пота. Обтрийте (обмажете) шпикования къс месо със сол, поставете го в крок-пота върху зеленчуците, и го полейте с мазнината, ако ползвате.

 

Включете крок-пот на I/low за 6.5 часа, или за 5.5 часа на II/high.

Поръсете готовото ястие с избраната от вас прясна подправка по избор. Може да го сервирате с картофено пюре, или със сварен ориз.

 

 

 

Свинско с пресен лук и гъби

Необходими продукти:

около 1 кг свинско месо за готвене или плешка

500 гр. пресни гъби

3 връзки пресен лук, само бялата част. Алтернативно 200 грама праз лук.

3-4 зърна черен пипер

1-2 скилидки чесън

1 чаена лъжичка червен пипер

50 мл бяло вино

сол на вкус

прясна подправка по избор за поръсване на готовото ястие

50 мл олио

Цена на продуктите – около 9.50 лева

 

Технология на приготвяне

Сложете нарязаното на средни късове (на късчета с размер около 5-6 см) и поръсено със солта и червения пипер месо заедно с мазнината в крок-пота. Прибавете нарязания лук и на едро нарязаните гъби, а ако имате по-дребни гъби, ги сложете цели. Желателно е, когато купувате пресни гъби, те да бъдат затворени откъм пънчетата. Сложете скилидките чесън и полейте с бялото вино. Рабъркайте добре.

Включете крок-пот на I/low за 5 часа, или за 3.5 часа на II/high.

Поръсете готовото ястие с избраната от вас прясна подправка по избор.

 

 

Печени свински ребърца

Необходими продукти:

1.5 кг свински ребра
5-6 зърна черен пипер
1 морков

100 гр. целина
1 глава лук

За глазурата на ребърцата:
150 мл кетчъп
1 супена лъжица мед
1/2 чаена лъжица горчица
1 скилидка чесън
1 чаена лъжица соев или уорчестър сос

Нарежете  зеленчуците на едро и ги пуснете в крок-пота. Поставете ребърцата навити на руло с дебелата част на костта надолу, така че да стоят вертикално на тясната страна върху зеленчуците. Сложете отгоре черния пипер.

Печете в крок-пота на I/low за 4.5 часа.

Преди да извадите ребърцата в купичка размесете продуктите за глазурата. Като извадите ребърцата, ги намажете обилно с получената глазура с лъжица или четка за намазване.
Оставете ребърцата за 3-4 минути да починат, нарежете и сервирайте.

А ако искате да се насладите на идеалните ребърца ги запечатайте предварително в силно нагорещен тиган от всички страни - за 2-3 минути на рак.

 

Върни До Горе