Количка

0 артикула

Ястия със свинско в Крок-Пот

Свинско със зеле

Свинско рагу

Свинско винен кебап

Свинско шпиковано

Свинско с пресен лук и гъби

Печени свински ребърца

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Свинско със зеле

Необходими продукти:

Oколо 1 кг свинско месо (плешка, гърди, или врат)

1 прясна зелка (около 3 кг) или 1.5 кг кисело зеле

Ако ползвате прясно зеле - сол на вкус, захар (чаена лъжичка), и щипка лимонена киселина, и един обелен и изчистен от семките и течната част домат.

1 настърган морков

1 бр. дафинов лист

4-5 зърна черен пипер

1 равна супена лъжица червен пипер

5 скилидки чесън

Kопър, чубрица или магданоз по избор

60 мл олио

Обща сума на продуктите – около 8.00 лева

 

Технология на приготвяне

Нарежете месото на едри късчета и ги сложете заедно с мазнината в Crock-Pot съда. Покрийте ги с прясното зеле, което сте нарязали и притрили със сол, захар и лимонена киселина.

С кисело зеле – нарежете го и го сложете върху месото заедно с дафиновия лист, прибавяйки черен пипер на зърна, скилидки чесън (обелени и цели) и червен пипер.

С прясно зеле – по същия начин – добавете посочените по-горе подправки, настъргания морков и обеления, почистен и нарязан домат. Тези от нас, които искат да добавят чубрица, трябва да я добавят още в началото, особено, ако ползваме и друг вид прясна подправка (копър, магданоз). нарежете я накрая и поръсете с нея преди да сервирате.

Включете Crock-Pot на "L/LOW" (ниска температура) за 6 часа или за 4.5 часа на "LL/HIGH" (висока темп.).

Бележка: Как да обелите лесно домат – домата се потапя във вряща подсолена и подсладена вода за 15 до 30 секундни, след което се изважда и се потапя в ледено студена вода (бланшира и шокира)

 

 

Свинско рагу

Необходими продукти:

Около 1 кг свинско месо (свинско рагу, пушени ребра, или пушени гърди с кост)

Зеленчуци според сезона – 2 глави лук, 2 моркова, 100 гр целина глава, 500 гр гъби (желателно пресни)

1 бр. дафинов лист

4-5 зърна черен пипер

2-3 скилидки чесън

2 равни супени лъжици доматено пюре

3 белени домата или една малка (400 гр) консерва с цели белени домати

сол на вкус, чаена лъжичка захар

чубрица или мащерка по желание

прясна подправка по избор за поръсване на готовото ястие

30 мл олио

Обща сума на продуктите – около 9.50 лева

 

Технология на приготвяне

Сложете месото заедно с мазнината в крок-пота. Покрийте го с нарязания на ситно лук, моркови и целина. Прибавете дафиновия лист, черния пипер, чесъна, чубрицата (или мащерката), и на едро нарязаните гъби. Разбъркайте, след което прибавете доматеното пюре и целите обелени домати (или консервата).

Включете крок-пот на "L/LOW" (ниска температура) за 5 часа, или за 4 часа на "LL/HIGH" (висока темп.).

Поръсете готовото ястие с избрана от вас подправка.

 

 

Свинско винен кебап

Необходими продукти:

около 1 кг свинско месо (плешка, бут, или шол)

3 глави лук (около 350 грама)

1 бр. дафинов лист

4-5 зърна черен пипер

1-2 зърна бахар

2-3 скилидки чесън

2 супени лъжици доматено пюре

100 мл червено вино

сол на вкус, чаена лъжичка захар

1 морков

1 равна супена лъжица брашно (или, желателно 2 супени лъжици препечено брашно)

прясна подправка по избор за поръсване на готовото ястие

олио – 50 мл

Обща сума на продуктите – около 9.50 лева

 

Технология на приготвяне

Сложете нарязаното на дребно (на късчета с размер около 2-3 см) и осолено месо заедно с мазнината в Crock-Pot-а. Добавете нарязания на много ситно лук и морков, скилидките чесън (цели и обелени) и подправките, доматеното пюре. Разтворете брашното в червеното вино и залейте всички продукти с него. Разбъркайте добре.

Включете уреда на "L/LOW" (ниска температура) за 5 часа, или за 4 часа на "LL/HIGH" (висока темп.).

Поръсете готовото ястие с избраната от вас подправка по избор.

Бележка: лесно препичане на брашно. 5 равни супени лъжици брашно ги поставете в сух тиган. Сложете ги върху умерено загрят котлон, и при непрекъснато разбъркване препичайте брашното до получаването на светло-златист цвят. Може да го направите и в суха тава в умерено загрята фурна, като периодично разбърквате, така че да не го прегорите.

 

 

Свинско шпиковано

Необходими продукти:

около 1 кг свинско месо ( плешка, бут, врат, или шол, за препоръчване е плешка)

1 морков

100 грама целина глава

1 глава лук

1 бр. дафинов лист

8-10 зърна цветен пипер

2-3 скилидки чесън

сол на вкус

прясна подправка по избор за поръсване на готовото ястие

50 мл олио – само ако ползвате бут или шол

Обща сума на продуктите – около 8.50 лева

Технология на приготвяне

Шпиковайте с помощта на тънък нож или игла за шпиковане месото с морков, целина, скилидки чесън и зърна цветен пипер. Добавете нарязания на шайби лук и останалите от шпиковането продукти на дъното на Crock-Pot-а. Обтрийте (обмажете) шпикования къс месо със сол, поставете го в крок-пота върху зеленчуците, и го полейте с мазнината, ако ползвате.

Включете уреда на "L/LOW" (ниска температура) за 6.5 часа, или за 5.5 часа на "LL/HIGH" (висока темп.).

Поръсете готовото ястие с избраната от вас прясна подправка по избор. Може да го сервирате с картофено пюре, или със сварен ориз.

 

 

Свинско с пресен лук и гъби

Необходими продукти:

около 1 кг свинско месо за готвене или плешка

500 г пресни гъби

3 връзки пресен лук, само бялата част. Алтернативно 200 г праз лук.

3-4 зърна черен пипер

1-2 скилидки чесън

1 чаена лъжичка червен пипер

50 мл бяло вино

сол на вкус

прясна подправка по избор за поръсване на готовото ястие

50 мл олио

Обща сума на продуктите – около 9.50 лева

 

Технология на приготвяне

Сложете нарязаното на средни късове (на късчета с размер около 5-6 см) и поръсено със солта и червения пипер месо заедно с мазнината в Crock-Pot-а. Прибавете нарязания лук и на едро нарязаните гъби, а ако имате по-дребни гъби, ги сложете цели. Желателно е, когато купувате пресни гъби, те да бъдат затворени откъм пънчетата. Сложете скилидките чесън и полейте с бяло вино. Рабъркайте добре.

Включете Crock-Pot-а на "L/LOW" (ниска температура) за 5 часа, или за 3.5 часа на "LL/HIGH" (висока темп.).

Поръсете готовото ястие с избраната от вас прясна подправка по избор.

 

 

Печени свински ребърца

Необходими продукти:

1.5 кг свински ребра
5-6 зърна черен пипер
1 морков

100 гр. целина
1 глава лук

За глазурата на ребърцата:
150 мл кетчъп
1 супена лъжица мед
1/2 ч.л. горчица
1 скилидка чесън
1 ч.л. соев или уорчестър сос


Нарежете  зеленчуците на едро и ги пуснете в Crock-Pot-а. Поставете ребърцата навити на руло с дебелата част на костта надолу, така че да стоят вертикално на тясната страна върху зеленчуците. Сложете отгоре черния пипер.

Печете в крок-пота на "L/LOW" (ниска температура) за 4.5 часа.

Преди да извадите ребърцата в купичка размесете продуктите за глазурата. Като извадите ребърцата, ги намажете обилно с получената глазура, използвайки лъжица или четка.

Оставете ребърцата за 3-4 минути да починат, нарежете и сервирайте.

А ако искате да се насладите на идеалните ребърца ги запечатайте предварително в силно нагорещен тиган от всички страни за 2-3 минути на рак.