Оптония ЕООД: Съвременните наследници на глиненото гърне за боб
Добре дошли в нашия магазин!

Количка

0 артикула

Съвременните наследници на глиненото гърне за боб

Глиненото гърне за боб дава идеята за съвременните уреди за бавно готвене. А какво значи да готвим бавно? Звучи като страшно много време, а всъщност уредите готвят сами без надзор.

 

Ако искате да готвите здравословно и разнообразно, при това – домашно приготвени ястия, но просто нямате време за това, не отхвърляйте идеята само защото досега не е било възможно. 10-15- мин, отделени в началото на деня са всичко, което се изисква от вас, за да подсигурите дневното меню за семейството, след това сте напълно свободни да се занимавате с каквото пожелаете – работа, спорт или хоби, и да оставите уредът за бавно готвене да си свърши работата. Спокойно, той няма нужда от наглеждане.

 

 

Защо да готвим бавно?

Този удобен начин за готвене е особено подходящ за семейства с малки деца и забързан ритъм на живот, където нещата се случват на висока скорост. Уредът за бавно готвене е идеалното решение да отметнете тази важна задача още в началото на деня – след изпращане на детето на градина или училище, или преди да излезете от дома – зависи дали работите в офис или от къщи, или гледате у дома по-малкото дете.  След като сте сложили продуктите в уреда и сте го включили, без повече усилия  ще имате готово ястие към 5-6 следобеда, когато уморени и гладни малки и големи се прибират у дома.

За работещи на смени или заети хора с много ангажименти извън дома през целия ден уредът за бавно готвене също е незаменим – вечер ще ги очаква топла и вкусна вечеря, без да е необходимо да са отделили часове от времето си в кухнята.

За големите семейства с пораснали деца, когато се налага готвене на повече храна, а също и през уикендите, част от храната може да се приготви с уреда за бавно готвене от вечерта, и на сутринта ще има готово за консумация ястие.

За възрастни хора и пенсионери, които не могат да разчитат на ежедневна помощ от близките си уредите за бавно готвене предоставят несравнимо удобство и сигурност – не се налага да боравят с горещи съдове за пържене и задушаване, да контролират времето за готвене,  да мият много съдове след това. Бавното готвене в повечето случаи се извършва в една лесна стъпка и няма нужда от допълнително наблюдение, което е лесно и практично.

 

По какво се различава от тенджерите, тиганите и керамичните съдове? На първо място е самостоятелно работещ уред със собствено захранване. 

От друга страна, понеже бавното готвене се осъществява на ниска температура (около 95 градуса по Целзий) течностите не извират и не се губят, няма нужда от разбъркване или опасност за загаряне. В зависимост от избрания режим на готвене уредът може да бъде оставен да работи самостоятелно за 8-10 часа. Храната, приготвена по този начин има богат вкус и по-интензивен аромат, сравнено с традиционните начини на готвене. Бавно сготвеното месо е крехко и сочно, дори и по-жилавите парчета, които рядко успяваме да сготвим добре по друг начин. Зеленчуците са деликатни и нежни на вкус, но не се разваряват. Подправките се усвояват много интензивно и придават цялостен и наситен аромат и вкус.

Освен че пестят време и създават удобства за заети хора, уредите за бавно готвене имат и друго предимство – те са с много икономичен разход на енергия. На практика консумират  между 75 и 210 вата на час, за сравнение - един голям котлон или фурна консумират около 3 000 вата на час.

 

За приликите между глиненото гърне и уредите за бавно готвене

Оказва се, че приликите на уредите за бавно готвене с бабините гърнета за готвене на боб са доста – готвенето протича за дълъг период от време, яденето къкри бавно, глиненият съд задържа топлината дълго време и като резултат ястията са неповторимо вкусни и ароматни. Всъщност оттам тръгва и идеята за първите такива уреди преди 40г, ето защо и тяхното нарицателно име е Крок-пот (от англ. CrockPot – глинено гърне). Съдът за готвене е изработен от висококачествена термокерамика, той е подвижен и удобен за миене, съхранение и сервиране. 

Съвременните уреди за бавно готвене са запазили всички тези хубави страни на готвенето в глинено гърне – здравословно и икономично готвене за ежедневното хранене на семейството.  И към рецептите за варене на боб са се прибавили и много други – както традиционни (печено месо, яхнии, супи), така и различни ястия от по-съвременната кухня, сосове  и десерти.  Промяната и тенденцията при този тип уреди е към прибавяне на допълнителни възможности за по-голямо удобство и многофункционалност – като например уреди с различна вместимост, вграден таймер, съд за готвене от керамика, който може да се използва във фурна, микровълнова печка и директно върху котлон за сотиране на зеленчуци и запържване на месо...

Като се замислим бавното готвене не е просто друг начин на готвене,  това е ново разбиране за ежедневното готвене и култура на хранене – домашно приготвена храна, без дълги часове в кухнята. То съчетава  достойнствата на  традиционните керамични съдове с удобствата на модерните кухненски уреди, които работят самостоятелно. С него печелим време за себе си и за семейството, за почивка и забавление!

 

Върни До Горе