Количка

0 артикула

Съвременните наследници на глиненото гърне за боб

Глиненото гърне за боб е извор на вдъхновение за създателите на съвременните уреди за бавно готвене. А какво означава да "готвим бавно"? Мислите, че знаете, но си нямате представа... 

Искате да готвите здравословно и разнообразно?! Желанието Ви е да приготвяте само своите ястия! Но нямате време да отделяте време на кулинарните ви пориви? Е, както се казва, всичко е възможно. Днес, имате възможност да възобновите представите си за модерното готвене, забравяйки за доставчиците на храна до дома, осигурявайки си спокойствие, удобство и качествено-приготвена храна в домашни условия, благодарение на уредите за бавно готвене - Crok-Pot. Необходими са ви между 10-15 минути, за да приготвите необходимите продукти, да ги поставите в съотвения Crock-Pot и да зададете желаната програма за приготвяне. И voilà! Свободни сте да се отдадете на своите дневни ангажименти, оставяйки уредът за бавно готвене да си свърши работата. Спокойно, той няма нужда от наглеждане.

 








Защо да готвим бавно?

Живеем толкова забързано, винаги на високи убороти, претрупани от работа и ангажименти, трудно намираме време да се храним правилно, камоли да готвим здравословно у дома. Затова "бавното готвене" е идеалното решение за всички нас, които уважават хубават храна, а и обичат да експериментират в кухнята приготвяйки лично своите ястия. Необходими са броени минути, за да  осигурите вкусно-приготвена домашна храна за себе си, своите семейтво, близки и приятели. След като приготвите необходимите продукти, остава само да ги поставите в съответния уред и да пуснете уреда на желаната програма. Това е. Впоследствие може спокойно да се отдадете на своите ангажименти и да продължите уверено своя ден.  

Crock-Pot e съвременното решение за идивидуално, бизнес и/или семейно ползване. Според личните ви предпочитания може да приготвяте любимите рецепти предварително, програмирайки уредът вечер преди лягане, и/или през деня за желания от вас час. Многобройно смемейство или не, активни или не, всеки опитал системата за "бавно готвене" с Crock-Pot остава възхитен от метода, чрез който се постигат добри резултатите: оптимизация на време, икономичност, ефективност, качество, сигурност и, не на последно място, вкусна и квалитетна храна. Плюс това с Crock-Pot броят на съдове значително се понижава. Лесни, бързи и практични, уредите за "бавно готвене" са правилния избор за добър и пълноценен начин на живот от кулинарийна гледна точка. 


По какво се различава Crock-Pot от  традиционните кухненски посуди?

На първо място моделите Crock-Pot са самостоятелно-работещи уреди със собствено захранване. От друга страна, понеже бавното готвене се осъществява на ниска температура (около 95 градуса по Целзий) течностите не извират и не се губят, няма нужда от разбъркване и опасност за загаряне. Взависимост от избрания режим на готвене, уредът може да бъде оставен да готви самостоятелно между 8-10 продължителни часа. 

Храната, приготвена по този начин има богат вкус и наситен аромат спрямо тези, които постигаме с традиционните начини на готвене. Бавно сготвеното месо е крехко и сочно, дори и по-жилавите парчета, които рядко успяваме да приготвим подобаващо, са вкусни. Зеленчуците са деликатни и нежни на вкус без да се разваряват. Подправките се усвояват добре, придавайки цялостен и наситени аромат и вкус. Освен че пестят време и средства, Crock-Pot уредите улесняват всички нас, създавайки ни чувство за сигурност, спокойстви и увереност в кухнята. Те са с много икономично решение за разход на енергия. На практика консумират между 75 и 210 вата на час, като се има предвид, че един голям котлон или фурна консумират около 3 000 вата/час.

 

За приликите между "глиненото гърне" и уредите за "бавно готвене"

Историята показва, че уредите за "бавно готвене" имат много общо с т.н. "бабини гърнета" за готвене на боб. Да, готвенето изисва сравнително дълъг период от време, продуктите се приготвят бавно, къркорейки приятно в глиненият съд, задържащ топлината и съхраняващ всички вкусове и аромати. Всъщност оттам произлиза идеята за първите Crock-Pot уреди. Преди 40 години, точни, създателите на Crock-Pot се вдъхновяват от традиционните посуди за създаването на съвременни уреди, предназначени и приспособени към активния начин на живот, който водим ежедневно. В интерес на истината, Крок-пот (от англ. CrockPot) означава - глинено гърне. Съдът за готвене е изработен от висококачествена термокерамика, подвижен е и удобен за миене, съхранение и сервиране. 





Съвременните уреди за "бавно готвене" са запазили всички тези хубави страни на готвенето в глинено гърне – здравословно и икономично готвене за ежедневното хранене на семейството.  И към рецептите за варене на боб са се прибавили и много други – както традиционни (печено месо, яхнии, супи), така и новаторски, характерни за съвременната кухня, като например сосове  и десерти.  

Ако трябва да говорим за разлики, няма! Има само преимущества. С Crock-Pot готвите бавно, но качествено, при това спестявайки средства, време, нерви и стрес. Всеки избрал Crock-Pot e победител в кухнята, тъй като всеки един модел е многофункционален, сигурен, надежден и удобен.  Всеки един от тях е с вграден таймер, съд за готвене от керамика, който може да се използва във фурна, микровълнова печка и директно върху котлон за сотиране на зеленчуци и запържване на месо...

Като се замислим "бавното готвене" не е нов начин на готвене, а осъвършенстван метод, основан от  едно минало-бъдеще, обогатяващо съвременната култура на хранене. То съчетава  качествата на  традиционните керамични съдове с удобствата на модерните кухненски уреди, които работят самостоятелно. С него печелим време за повече споделени вкусни и радостни моменти с близки и приятели.