Оптония ЕООД: Представяме ви още една рецепта от финалистите в нашия конкурс - публикуваната от Елия Атанасова "Телешко с тиква и топено сирене"
Добре дошли в нашия магазин!

Количка

0 артикула

Представяме ви още една рецепта от финалистите в нашия конкурс - публикуваната от Елия Атанасова "Телешко с тиква и топено сирене"


Дата: 2012-01-03

Телешко с тиква и топено сирене - Елия Атанасова

Продукти:

Около 500 гр телешко месо (от теле :-))
Около 300 гл. тиква
100-150 гр. топено сирене - може да е всякакъв вид - на триъгълници, пушено, кремообразно, каквото обичате
Черен пипер, розов и зелен по желание
Малко къри - например щипка
2 супени лъжици мед
3-4 супени лъжици зехтин
1 супена лъжица соев сос
 

снимка: Flickr

 

Приготвям го в чугунен уок тиган, ако не е наличен и дълбок керамичен такъв или ако е обикновен, поне трябва да е дълбок :-). Добре е, ако си има и собствен капак.

Тиквата трябва да е предварително изпечена, сварена или най-добре приготвена на пара и нарязана на кубчета.
Телешкото се реже на малки кубчета и се овалва от всички страни със зехтин. В дълбокия и вече горещ тиган се слагат 1-2 супени лъжици зехтин и телешкото се слага да се запечата за 3-4 минути като се обръща от време на време. След това се слага медът и подправките - всякакъв вид пипер (най-добре току-що смелен, къри и каквото ви допада, например щипка индийско орехче :-)), оставя се 2-3 минути да се карамелизира и ароматизира. По възможност тиганът се захлупва с капак през това време. Добавя се около супена лъжица соев сос.
Така остава още 2-3 минути, като се разбърква от време на време. Телешкото на малки парчета е почти сготвено :-)
Добавя се нарязаната и сготвена тиква и внимателно се разбърква, за да се запази целостта й.
2-3 минути преди да е съвсем готово се добавя топеното сирене на малки кубчета, парчета или подобни геометрични форми.
След като се сиренето разтопи, всичко е готово и вече е много ароматно!

 

Забележка: Тази рецепта също с основание си спечели номинацията за финалната тройка на конкурса - тя предлага добра комбинация на продукти и вкусове, добра технология, приготвяне в дебелостенен съд и също е много подходяща за готвене в крокпот. Благодарим на Елия за нейната оригинална празнична рецепта!


Върни До Горе