Представяме Ви двете рецепти за празнични ястия, които победиха в нашия конкурс!

Дата: 2012-01-01

Награда за най-оригинално празнично ястие от конкурса с награди Crock-Pot:

 

Филе от патица с карамелизирани ябълки във винен сос - Kремена Генчева

Продукти:

2 порции
500 гр филе от патица
3 зелени ябълки
150 гр кафява захар
200 мл бяло вино
пръчица канела
½ ч.л. натурално какао
сол, черен пипер


Ябълките се почистват със специален нож за почистване на сърцевината на ябълки и се обелват от кората. Нарязват се на едри кубчета. Захарта се карамелизира в тиган. Малко преди да се стегне, се добавят ябълките и внимателно се разбъркват за около минута. Добавя се бялото вино, канелата, какаото и се оставя на огъня докато виното се изпари и ябълките леко омекнат.
Филето се овкусява със сол и черен пипер и се запържва на силен огън от двете страни в малко мазнина за 2 минути. Прехвърля се в тавичка с капак, залива се с вода и бяло вино и се оставя в предварително сгорещена фурна до 200* до готовност на филето. Когато е готово, се реже на филийки.
В чинии с метален пръстен се прави канапе от ябълките и отгоре се нарежда филето.

 

Забележка: тази рецепта е изключително подходяща за готвене в крокпот, защото по принцип патешкото е жилаво и трудно за обработка. Благодарим на Кремена за чудесната рецепта - патешко в България се готви рядко, а е изключително вкусно, и тук е с отлично съчетание на продукти и вкусове сладко/солено.

 

 

 

А ето и рецептата, която събра най-голяма подкрепа от феновете на Crock-Pot:

 

Ризото с броколи и спанак - Иванка Денева


Продукти:

2 с.л. краве масло
2 с.л. олио
1 глава лук
200 гр. бисерен ориз
2 кубчета зеленчуков бульон
1 с.л. винен оцет
250 гр. броколи
2 скилидки чесън
250 гр. спанак
2 с.л. готварска сметана

В тиган се слага смес от кр. масло и 1 с.л. олио. Като загрее се слага глава лук на ситно и ориза. Пържи се докато ориза набъбне. Взема се гореща вода 800мл., в която се разваряват кубчетата бульон, добавя се 1 с.л. винен оцет в бульона и в него се слагат за 5 мин. 250 гр. броколи на малки розички. В друг тиган се слага 1 с.л. олио. В него се добавят ситно нарязани 2 скилидки чесън и едро нарязаният спанак, който се задушава леко. При ориза се долива по малко от бульона и броколите. По малко се долива винаги когато ориза поеме бульона - никога не се слага от бульона наведнъж, това е тайната на доброто ризото. Към края се добавя и задушеният спанак. Накрая се добавят 2 с.л. готварска сметана.Сервира се като най-отгоре се поръсва настърган кашкавал или пармезан. Ако от ризотото остане и изстине от тази смес може да се изпържат крокети! Важно е да знаете,че ризото не се притопля!

 

Забележка: радостни сме, че една рецепта на безмесно ястие получи такава подкрепа, и то в оспорвана конкуренция с толкова вкусни месни ястия! Както се казва: да живее разнообразието!